Alfavux i en AppStore nära dig!
App, Statsbidrag
Alfavux i en AppStore nära dig!

Alfavux i en AppStore nära dig!

Skolverket beviljade statsbidrag för Sfi-app

Komvux i Norrköping fick under förra året 200,000:- i statsbidrag från Skolverket för att utveckla en Sfi-app med inriktning mot analfabeter. På Nationellt centrum för svenska som andraspråks hemsida finns det en artikel där Lena Ryhman Wildén berättar lite mer om projektet.

2014-03-21_1239

Uttdrag ur artikeln

Apparna var väldigt barnsliga upptäckte jag ganska fort, de vänder sig ju till små barn. De var inte heller särskilt pedagogiska, orden verkade valda utan någon genomtänkt idé.  Det var alla bokstäver  blandade och det var fel typ av ord, fel teckensnitt, barnsliga bilder. Ganska fort märkte jag att det fattades en app för vuxna analfabeter och fick idén att göra en själv (hur nu detta skulle gå till…?) Ungefär i samma veva såg jag på Skolverkets hemsida att man kunde söka pengar för att utveckla SFI. Sagt och gjort! Jag sökte 200 000 kronor och fick 200 000! Vi fick beskedet strax innan sommarledigheten och det kändes helt fantastiskt!
Läs gärna hela artikeln här: Sfi i Norrköping utvecklar app för analfabeter

2014-03-21_1159

Till sin hjälp att utveckla appen använde sig Komvux i Norrköping av reklambyrå, IT-företag och universitetslektorn Quarin Franker.

2014-03-21_12302014-03-21_1210

I videoklippet nedan presenterar Anders Frick Alfavux på Techmeet i Norrköping.

Anders Frick-En egen APP från idé till färdig app ALFAVUX

Utdrag ur recensionen av Alfavux på Skolappar.nu

Alfavux är en app som är utvecklad just med tanke på ungdomar och vuxna med annat modersmål och som håller på att lära sig läsa och skriva på svenska. Det är Komvux i Norrköping som med hjälp av ett statsbidrag tagit fram appen tillsammans med teknikutvecklare en och reklambyrå. Appen påminner till viss del av appen Bokstavspussel, vilken vänder sig till lite yngre elever.

Alfavux innehåller ca 200 foton. Till varje bild finns det läggbokstäver som ska läggas i rätt ordning, t.ex. ”mat”, ”spis”, ”påse” etc. En röst läser upp målordet så fort en bild visas. Denna uppläsning kan återupprepas genom att du klickar på en högtalarsymbol. När du klickar på bokstäverna som hör till ordet hörs bokstavsljudet som är kopplat till den specifika bokstaven. Detta hjälper dig att kunna avgöra vilken ordning bokstäverna ska läggas. Bokstäverna drar du till rätt ”platshållare” under fotot. När alla bokstäverna är lagda kontrolleras ordet automatiskt. De bokstäver som är rätt placerade ligger kvar, medan de andra åker tillbaka igen. När ordet är rätt lagt ljudas hela ordet från början.

Läs hela recensionen här: http://www.skolappar.nu/alfavux/

2014-03-21_1201

Appstores beskrivning av Alfavux

Alfavux är en pedagogisk app för ordinlärning.
Appen är framtagen av en sfi-lärare på Komvux i Norrköping och riktar sig främst till ungdomar och vuxna som har ett annat modersmål än svenska och saknar läs- och skrivkunskaper helt eller delvis. Andra tänkbara målgrupper är ungdomar och vuxna med svenska som modersmål som behöver extra läs- och stavningsträning. 
Alfavux innehåller närmare tvåhundra vanliga svenska ord med foton till. Vissa ord förekommer flera gånger med olika foton. 
När en bild visas hörs en röst som läser upp ordet. Bokstäverna ligger blandade på ett färgfält och dras till rutor. Varje bokstav ljudas samtidigt som den dras på plats. Om bokstaven placeras i fel ruta hoppar den tillbaka. När hela ordet är korrekt stavat läser rösten upp ordet igen. Det finns en högtalarsymbol som går att trycka på för att upprepa ordet obegränsat antal gånger.

Orden är indelade i sex olika nivåer med stigande svårighetsgrad. Nivåerna skiljs åt genom färger. Ett visst antal ljud och bokstäver är kopplade till varje nivå. Nivå ett har de vanligaste ljuden som s i l o r e m a. På varje nivå repeteras utvalda ord från tidigare nivåer. Det går att byta fritt mellan olika nivåer.

På den sjunde nivån är alla ord blandade. Det finns också en åttonde nivå där egna foton, ljud och ord kan läggas in.

Alfavux är utvecklad som ett pedagogiskt material och har därför inga länkar till reklam eller köp.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Direktlänk till Alfavux (28:-) i AppStore: Alfavux – Komvux Norrköping

Share this Story

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Prenumerera på Sfipaddan via Email

Skriv in din e-postadress i fältet nedan för att prenumerera på Sfipaddan och få notiser när nya inlägg görs via e-post.

Gör som 573 andra, prenumerera du med.

Följ Sfipaddan på Twitter

Flipped Classroom – det omvända arbetssättet