Användbara gratis ipad-appar för SFI
App, Digitala arbetssätt, Podcast, SFI
Användbara gratis ipad-appar för SFI

Användbara gratis ipad-appar för SFI

Fem gratis appar för SFI

Detta är fem gratis iPad-appar jag rekommenderar vid användningen av iPads i SFI-undervisningen. Apparna går att använda på varierande nivå (vilket jag kommer att ta upp under respektive app).

Se bokstavsljuden – Träna uttal och fonologisk medvetenhet


Se bokstavsjuden är en gratisapp tillverkad av Elevdata för läs- och skrivundervisning för nybörjare. Det finns två “spel” i Se bokstavsljuden det ena är bokstavsljud med animationer och det andra är identifiera bokstavsljud. I det första “spelet” visas olika animationer och ljud vid ett tryck på någon av bokstäverna. Vokalljud illustreras med en mun (luften visas med blå färg) och konsonantljuden illustreras med en bild på hur ljuden skapas med tungan och hur luften passerar genom munnen.

Se bokstavsljuden SFI Se bokstavsljuden SFI Se bokstavsljuden SFI

 Spelet identifiera bokstavsljud innebär att man ska lyssna först på ordet och sen trycka på högtalarna och identifiera rätt ljud och dra högtalaren till den fyrkantiga rutan. Exempelvis om en av högtalarna låter Thiiii en annan Tuuu och den sista Tooo så är det den sistnämnda som skall dras till fyrkanten. Spelet går ut på att samla stjärnor och man har två försök på sig innan det byts till en ny bild.

Denna app har använts mycket på A-B nivå i det projektet jag deltog i. Det kan vara svårt att förklara för vissa elever hur “identifiera bokstavsljuden” fungerar men har man tillgång till en tolk så brukar det gå bra.

För en mer utförlig recension av Se bokstavsljuden tryck på denna länk: http://www.skolappar.nu/se-bokstavljuden/

Bitsboard – Skapa flashcards med bilder ljud


Bitsboard, Bitsboard, Bitsboard denna fantastiska app! 🙂 Det finns jättemånga användningsområden för denna app på alla nivåer inom SFI. Jag börjar med att dela med mig av en video jag gjorde under projektet på Allbo lärcenter: Det visar flertalet av de “spel” som är lämpliga att använda och i vilken ordning (notera att i gratisversionen har du bara tillgång till begränsat antal “spel”) .

Bitsboard tillåter dig alltså att skapa egna flashcards med foton du har tagit själv eller laddat ner till din iPad. Dessutom kan du lägga till eget ljud till dessa flashcards eller hämta hem redan färdiga boards som någon annan pedagog har skapat. För att komma till de boards som andra pedagoger inom SFI har skapat skriver du “Svenska” vid sökfunktionen i katalogen. På http://bitsboard.com/ kan du se lite mer noggrant vilka olika spel som finns tillgängliga.

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

 

 

 

 

Bitsboard har jag varit med och använt på alla nivåer inom SFI. På A-B nivå har det varit boards med verb,substantiv eller matord osv. På C-D nivå kan Bitsboard användas för att träna in svåra ord till exempelvis olika kapitel i läromedlet.

Tips på arbetssätt med Bitsboard:

1.Börja med Flashcards så eleverna kan sitta och öva på hur de olika “orden” låter eller öva på uttal.

2. När eleven tröttnar på det kan man gå till Photo Touch vilket brukar uppehålla eleverna ett tag.

3. När eleven känner sig redo för nästa utmaning gå till Word Builder.

4.Avslutningsvis det stora provet! Spelling Bee.

För en mer utförlig recension av Se bokstavsljuden tryck på denna länk: http://www.skolappar.nu/bitsboard/

För att ladda ner gratisversionen av Bitsboard med begränsat antal “spel” tryck på denna länk: Bitsboard (gratisversionen)

För att förstå och testa Bitsboard rekommenderar (Det är en app som alla SFI-pedagoger ska åtminstone ha testat) jag ändå att köpa betalversionen, tryck på denna länk: Bitsboard Pro (45:-)

Sock Puppets – Dockteater med strumpor


Sock Puppets är som sagt en dockteater med strumpor och i gratisversionen har du möjlighet att spela in en dialog på 30 sekunder. Du har möjlighet att välja 6st strumpdockor och 11 bakgrunder. Maximalt kan du vara fyra stycken “strumpor” åt gången och ha fem stycken bakgrunder om du nu skulle hinna det på 30 sekunder. När du har valt docka/dockor, bakgrund och innehåll är det bara att starta dialogen genom att trycka med fingret på den docka som skall agera talare. Den docka som är markerad kommer att ha en röd pil och du byter talare genom att trycka på en annan docka. Det går att i inställningarna förvränga rösterna på de olika dockorna vilket gör att uppspelningen blir helt annorlunda än inspelningen. För att spela in är det bara att trycka på den röda “inspelningsknappen” och tiden kommer att räknas ner från 30 sekunder.

Sock puppets SFI Sock Puppets SFI

Förslag på arbetssätt med Sock Puppets:

1. Välj ut en dialog ur något läromedel/bok eller låt eleverna skriva egna dialoger

2. Eleverna får först träna på dessa dialoger

3. Pedagogen tar ut eleverna gruppvis för att spela in, vartefter de anser sig klara eller så spelar de själva in sina dialoger. (förslagsvis används bara en iPad för att spela in för att det ska förenkla uppspelningen av videoklippen)

4. Koppla in iPaden/iPadsen till projektorn och koppla in ljudet och lyssna i helklass på dialogerna.

Eleverna brukar gå in för det lite extra när det gäller uttal när de vet att det som sägs spelas in.

QuickVoice – Spela in uttal

QuickVoice är en relativt simpel app för att spela in sin egen röst. Det krävs inga större förklaringar utan det enda man behöver göra är att trycka på record – prata – stop och sen lyssna genom att trycka play. Det följer inte med någon inspelningsapp i basutbudet på iPaden och eftersom denna är relativt simpel rekommenderar jag att ni laddar ner den.

Quickvoice

För att ladda hem gratis appen QuickVoice tryck på följande direktlänk till AppStore: https://itunes.apple.com/se/app/quickvoice-recorder/id284675296?mt=8&uo=4&at=11lt5J

Podcaster

Podcaster är en gratis app som gör det möjligt att lyssna på just Podcasts men även olika radioprogram! Jag har tidigare skrivit ett inlägg om hur man kan använda nyhetsprogrammet klartext & frågor på SFI där Podcaster används. Det finns mängder med radioprogram från Sveriges radio som eleverna har möjlighet att lyssna på genom Podcaster. Dessutom kommer det hela tiden nya och spännande program, ett exempel är SFI-podden som jag skrivit om tidigare.

PodcasterPodcasterPodcaster

För att ladda hem gratis appen podcaster tryck på denna direktlänk till AppStore: https://itunes.apple.com/se/app/podcaster/id525463029?mt=8&uo=4&at=11lt5J

Appen har använts på SFI C-D nivå utan några problem, eleverna lär sig snabbt hur man spolar fram/tillbaka i appen osv.

Om ni vill se fler förslag på appar för SFI gå till följande länk: https://sfipaddan.se/appar-for-sfi/

Share this Story

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Prenumerera på Sfipaddan via Email

Skriv in din e-postadress i fältet nedan för att prenumerera på Sfipaddan och få notiser när nya inlägg görs via e-post.

Gör som 573 andra, prenumerera du med.

Följ Sfipaddan på Twitter

Flipped Classroom – det omvända arbetssättet