Appar för att lära sig klockan
App, Klockan, SFI
Appar för att lära sig klockan

Appar för att lära sig klockan

Lära sig klockan med iPad

Det finns flera iPad-appar för att lära sig klockan på SFI. Jag kommer att ta upp de appar jag anser fungerar/fungerat bäst men det är mycket möjligt att det finns andra som fungerar ännu bättre(ge gärna förslag i kommentarerna om ni anser någon annan app är bättre).

Förslag på appar för att lära sig klockan

uTalk Svenska

Jag har tidigare skrivit ett lite mer övergripande inlägg om uTalk Svenska men denna gången ska jag fokusera enbart på ämnet “klockan”. Det finns fyra sätt att lära sig klockan på i uTalk Svenska, övningar, lätt spel, lätt spel+ och svårt spel. Dessa fyra sätt kan ses som svårighetsgrader där “övningar” ger eleven möjlighet att träna på hur visaren står och uttalet vid exempelvis “klockan fyra”. Dessutom har eleven möjlighet att spela in/härma och lyssna på sitt eget uttal genom en inspelningsknapp. Lätt spel väljer slumpvis ut fyra av övningarna som visas i form av klockslag och uTalk läser upp tex “klockan fyra” och nu är det upp till eleven att välja rätt av de fyra klockslagen som visas. Eleven har möjlighet att upprepa uTalks uppläsning flera gånger. Lätt spel+ är en tidsbegränsad variant av lätt spel och nu måste eleven göra sina val under utsatt tid. Svårt spel är ett minnesspel som först visar två klockslag(ökar vartefter) i ca 30 sekunder för att sedan vändas. uTalk läser upp ett av de två klockslagen och eleven måste nu minnas vart det upplästa klockslaget befann sig tidigare. Det är svårt att förklara de olika spelen i skrift, se därför gärna youtubeklippet nedan där uTalk Svenska används för att lära sig klockan på SFI.

Lära sig klockan uTalk Svenska

Youtubeklipp som jag och Anna-Karin Bengtsson skapade under tiden på Allbo Lärcenter. Klippet visar mestadels ämnet “klockan” i uTalk Svenska.

uTalk Svenska går även att användas i helklass som ni kanske såg i youtubeklippet. Av egen erfarenhet har detta varit ett uppskattat moment och det kan vara ett alternativ för pedagoger som endast har en personlig iPad.
Lära sig klockan uTalk SvenskaLära sig klockan uTalk Svenska

För att köpa/ladda ner uTalk Svenska (75:-) tryck här: uTalk Classic Lär dig Svenska – EuroTalk
För en mer utförlig recension av uTalk Svenska på skolappar.nu tryck här: http://www.skolappar.nu/utalk/

Bitsboard

bitsboard

I appen Bitsboard går det att träna klockan på flera olika sätt. Jag gjorde ett snabbt Youtubeklipp för att förklara hur man exempelvis kan träna klockan i Bitsboard. Om ni vill ha ytterligare information om Bitsboard rekommenderar jag er att läsa detta inlägg där bitsboard är förklarat.

Ber om ursäkt för att iPadens ljud är lågt i videoklippet, vet inte riktigt vad som gick fel men ni förstår nog poängen ändå.

Länk till BitsboardBitsboard – 10 pedagogiska spel för inlärning av språk ordförråd och mer – GrasshopperApps.com

Djungeltid

Lära sig klockan

Djungeltid är en app jag själv inte har så stor erfarenhet av i undervisningen men tycker ändå det är en app att nämna i sammanhanget. Det finns mängder med inställningar för att dels ta bort den barnsliga faktorn i appen. Djungeltid erbjuder även eleverna att träna enklare mattematik, så det kan vara en app för att utmana någon duktig elev.

Beskrivning av Djungeltid:

Djungeltid är lättanvänd utbildningsapp för att lära sig klockan. Djungeltid finns endast för iPad och utnyttjar iPad-skärmens storlek med speciell grafik och matteuppgifter med dubbla klockor. -AppStore

Youtubeklipp som visar Djungeltids funktioner.

 Bilder som visar hur appen Djungeltid ser ut.
Lära sig klockan Lära sig klockan Lära sig klockan Lära sig klockan

Länk till Djungeltid: Djungeltid – lär dig klockan (för iPad) – Andrew Short

Moji Klockis

Lära sig klockan

Moji Klockis kan se ut som en app som enbart är lämplig för barn men jag håller inte alls med i det resonemanget. Moji Klockis har varit en av de appar eleverna tyckt bäst om när det gäller att lära sig klockan. Den är väl värd sitt pris på 7:- och det finns upp till sex olika svårighetsgrader. Moji Klockis finns även som gratisversion att använda online. Det enda problemet jag har upplevt vid användningen av Moji Klockis är att få eleverna att förstå att man måste använda minutvisaren för att ställa klockan.

Beskrivning av Moji Klockis:

Moji klockis är ett lärospel för barn som ska lära sig klockan. Med en enkel och effektiv pedagogik kan barnet lära sig klockan med hjälp uppmuntrande grafik och tal. Applikationen är enkel att använda och erbjuder ett flertal spelnivåer och svårighetsgrader. -AppStore

Youtubeklipp som visar Moji Klockis “in action”

Eleven väljer klockslag genom att dra med fingret på den långa visaren runt runt runt. Det finns sex olika nivåer Lära sig klockan

Länk till Moji Klockis: Moji Klockis Svenska – Extransit

Om ni vill se fler förslag på appar för SFI gå till följande länk: https://sfipaddan.se/appar-for-sfi/

 

Share this Story

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Prenumerera på Sfipaddan via Email

Skriv in din e-postadress i fältet nedan för att prenumerera på Sfipaddan och få notiser när nya inlägg görs via e-post.

Gör som 573 andra, prenumerera du med.

Följ Sfipaddan på Twitter

Flipped Classroom – det omvända arbetssättet