Canva: grafisk design på ett enkelt sätt för alla
IKT, Verktyg
Canva: grafisk design på ett enkelt sätt för alla

Canva: grafisk design på ett enkelt sätt för alla

Canva!

Har ni alltid velat lära er Photoshop eller något annat kraftfullt bildredigeringsverktyg? Men har gett upp för att det är för avancerat och ni fattar ingenting? Själv är jag en av dessa men efter att jag hittade tjänsten Canva (till stor del gratis) kan jag leva ut min kreativitet och skapa snygga omslagsbilder med mera utan större kunskap! Jag använder uteslutande Canva för att skapa omslagsbilder till Sfipaddan.se.  I “slideshowen” nedan kan ni se några exempel på omslag jag skapat med Canva. Längre ner i inlägget finns det även en video som snabbt visar hur jag skapade en omslagsbild men även en video där jag går igenom Canva lite mer i detalj.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vill ni se hur jag skapade följande omslagsbild?

Nio appar för att träna stavning, uttal och ordinlärning

Se denna video

Vad är Canva?

Canva är i huvudsak ett grafisk designverktyg som har skalats ner för att även de utan större kunskaper ska kunna använda det. Användare kan kombinera text, bilder och layout för att snabbt skapa en grafisk presentation av någonting. Canva har redan förinställda mallar för framförallt sociala medier som ni ser på bilden nedan.

Canva designs

Du har även möjlighet att skapa en bild utifrån dina egna preferenser genom att använda “Use custom dimensions”.

2014-05-11_1348

När ni valt vilken sorts bild ni vill skapa har ni dessa kategorier (se bild nedan) att välja ifrån. Alla innehåller en stor mängd gratisalternativ och jag har nästan aldrig behövt köpa något i Canva men jag gör det ibland ändå för jag kanske är lite väl kräsen och det kostar ju bara 1$ (per bild).

Alternativ
Det finns även en hel del färdiga layouts som ni kan förändra/inspireras ifrån vid skapandet av era egna. Titta gärna på de färdiga layouterna och om ni ser något intressant implementera det i er egen Canvabild.
Layouts Canva

Se gärna detta Youtubeklipp där jag går igenom menyerna i Canva.

Förslag på när och till vad Canva kan användas

 • Som omslagsbilder på blogg eller hemsida (en snygg omslagsbild gör att besökarna trycker eller läser oftare)
 • För att förtydliga någon en text ni producerat. Se hur jag gjorde i Flipp-träff: “Vad flippar vi? och hur anspassar vi flippat till SFI” (blev väl mycket mer tydligt med några bilder som förtydligar viktiga saker?)
 • Skapa fina omslag eller bilder till era presentationer i powerpoint eller keynote? (antar det är lite extra arbete men varför inte piffa upp dem lite?)
 • Få ut ert budskap på ett snyggt sätt genom en bild istället för text i olika facebookgrupper eller er facebooksida. (det sägs faktiskt att fler ser bilder som publiceras än text på facebook)
 • Massor fler områden bara att använda fantasin 🙂 eller som man säger “En bild säger mer än tusen ord”.

2014-05-11_1631

Klicka här för att skapa ett konto på canva: http://www.canva.com/

Share this Story

Related Posts

4 Comments

 1. Theres Brännmark

  maj 12, 2014 at 19:21

  Tack så mycket för tipset! Väldigt lätt att hantera och så ser det väldigt proffsigt ut. En fråga bara. Är det nedladdningen av bilden som kostar? Hälsningar Theres

  Reply

  • Niclas Vestlund

   maj 12, 2014 at 20:10

   Det var så lite så! Mm men det finns även ett djup och mycket små finesser man lär sig vartefter. Ja alltså jag valde en av bilderna som kostade 1 dollar i exempelvideon (resterande “bitar” är gratis).Det är inte alls nödvändigt att välja betalbilder osv för det är enkelt att ladda upp sina egna bilder och använda.

   Reply

 2. […] blogginlägg hittar du här. Niclas ger många tips i sitt blogginlägg och har gjort två […]

  Reply

 3. Canva | IKT i skolan

  april 9, 2015 at 08:59

  […] Sfi – paddan har skrivit om hur Canva fungerar. Läs mer här. […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Prenumerera på Sfipaddan via Email

Skriv in din e-postadress i fältet nedan för att prenumerera på Sfipaddan och få notiser när nya inlägg görs via e-post.

Gör som 573 andra, prenumerera du med.

Följ Sfipaddan på Twitter

Flipped Classroom – det omvända arbetssättet