Fem appar för att skapa och redigera filmklipp
App, Flippad SFI, Video
Fem appar för att skapa och redigera filmklipp

Fem appar för att skapa och redigera filmklipp

 Varför spela in filmklipp?

Det finns mängder med orsaker till att man vill skapa och spela in filmklipp! Flippat klassrum går i stort sett ut på att spela in filmklipp som eleverna kan titta på hemifrån eller under lektionstid för att utnyttja tiden i skolan på ett bättre/effektivare sätt. Ni kan läsa mer om flippat klassrum och  flippad Sfi här: Flipp-träff: “Vad flippar vi? och hur anpassar vi flippat till SFI?”. Utöver filmer för att flippa klassrummet är filmklipp ett bra sätt att dela kunskap med kollegor, genom att spela in och synliggöra hur ni undervisar. När dessa videoklipp hamnar på exempelvis Youtube kan andra pedagoger ta del av och implementera/anpassa eran undervisningsmetodik till ett förhållningssätt som passar dem (kanske till och med förbättra/förfina konceptet)  . Detta tycker jag är mycket viktigt och det var en av anledningarna till att jag skapade några yotubeklipp som synliggjorde hur vi använde iPadsen när jag arbetade på Allbo Lärcenter. Ni hittar dessa videoklipp HÄR. På senare tid har allt fler börjat synliggöra hur de arbetar med framförallt iPads men för att kunna göra dessa filmklipp behöver man veta vilka Appar/verktyg som finns där ute. Detta inlägg kommer ge er in inblick i vilka appar som finns för att spela in filmklipp men även redigera och publicera dessa på förlagsvis Youtube.

Med iMovie för iPad har det aldrig varit enklare att berätta genom film. Appen är en lillasyster till datorversionen, något avskalad och med funktioner bortplockade.

iMovie (0-75:-)

“Med iMovie för iPad har det aldrig varit enklare att berätta genom film. Appen är en lillasyster till datorversionen, något avskalad och med funktioner bortplockade. I gengäld har den blivit väldigt intuitiv och enkel. De trösklar som ibland tekniken kan skapa känns här i det närmaste jämnade vid golvet. Med iMovie kan man skapa filmer och bildberättelser direkt i iPaden. Inga kameror, sladdar eller annan utrustning behövs. Alla klipp i filmen lägger sig på ett klippbord där det är bara att flytta runt dem med fingret där man vill ha dem. Man kan lägga till ljud och text och utforma filmen utifrån flera teman. Det går också utmärkt att kombinera iMovie med andra appar (t ex Skitch eller Picollage) för att förbättra foton eller skärmbilder. Eller varför inte skapa filmmusiken i Garageband?”

För att läsa hela recensionen av iMovie tryck på följande länk: http://www.skolappar.nu/imovie/

Det bästa filmklippet jag kunde hitta som förklarar iMovie bra

Om ni inte orkar se på filmklippet så kan ni se några bilder ifrån appen här

Detta bildspel kräver JavaScript.

Egen kommentar till appen iMovie:

Kan verkligen rekommendera iMovie, personligen har jag aldrig varit så bra på att redigera eller skapa filmer men iMovie är en väldigt enkel och simpel app. Det finns grundläggande funktionallitet men om man vill, går det att fördjupa sig och arbeta på detaljerna i sina filmklipp. Om ni inte redan har testat appen så ladda ner den och ge den en chans jag tror inte ni blir besvikna!

För att ladda ner appen tryck på följande länk: iMovie – Apple

Det finns inte så mycket att säga om ShowMe förutom att det är avskalad och simpel inspelningsapp för att spela in lektionsfilmer.

ShowMe (0:-)

Det finns inte så mycket att säga om ShowMe förutom att det är avskalad och simpel inspelningsapp för att spela in lektionsfilmer. Urspurngstanken med ShowMe är att pedagoger ska dela med sig av sina föreläsningar och det finns ett stort bibliotek av filmer som andra pedagoger har skapat i ShowMe. Youtubeklippet nedan går igenom alla funktioner i ShowMe så se gärna det.

Om ni inte orkar se på filmklippet så kan ni se några bilder ifrån appen här

Detta bildspel kräver JavaScript.

För att ladda ner appen tryck här: ShowMe Interactive Whiteboard – Learnbat, Inc.

I Educreations ritar du på en ”whiteboard” samtidigt som du pratar. Allt kan spelas in.

Educreations (0:-)

“I Educreations ritar du på en ”whiteboard” samtidigt som du pratar. Allt kan spelas in. Som lärare kan du spela in förberedande lektionsgenomgångar och lägga ut dem på en blogg, eller så kan du anteckna på den då den är uppkopplad mot projektorn och använda den som en whiteboardtavla. Då kan de elever som behöver en extra genomgång, eller som var sjuka vid tillfället, lyssna och följa anteckningarna. “

För att läsa hela recensionen av Educreations tryck på följande länk: http://www.skolappar.nu/educreations/

Om ni inte orkar se på filmklippet så kan ni se några bilder ifrån appen här

Detta bildspel kräver JavaScript.

För att ladda ner appen tryck på följande länk: Educreations Interactive Whiteboard – Educreations, Inc

Explain Everything är en mycket användbar skärminspelningsapp som kan användas av både lärare och elever i alla skolans ämnen och vid bedömning.

Explain Everything (22:-)

“Explain Everything är en mycket användbar skärminspelningsapp som kan användas av både lärare och elever i alla skolans ämnen och vid bedömning. Skärminspelning innebär att du spelar in allt det du gör på skärmen (skriver text, ritar, infogar symboler, bilder, webbsidor och filmer) samtidigt som du pratar och spelar in det du vill berättar om.

Styrkan i appen är att lärare och elever kan kombinera bild, video, text och ljud för att förklara och visa det som ska presenteras i skolans alla ämnen. Appen är ett alldeles utmärkt verktyg för lärare och elever att använda i arbetet kring bedömning. Alla skärminspelningar kan med fördel läggas upp på YouTube eller på en webbplats för att där bli lättillgängliga för den som behöver se projektet flera gånger.”

För att läsa hela recensionen av Explain Everything tryck på följande länk: http://www.skolappar.nu/explain-everything/

Om ni inte orkar se på filmklippet så kan ni se några bilder ifrån appen här

Detta bildspel kräver JavaScript.

För att ladda ner appen tryck på följande länk: Explain Everything ™ – MorrisCooke

Explain_a_website

Explain a website (7:-)

“Appen ”Explain a Website” ser ut som en blandning mellan en webbläsare och appen Explain Everything. Anledningen till att den liknar en webbläsare är för att man börjar med att skriva in en webbadress och surfar till den sidan inuti appen. Därefter gör man en inspelning där man pratar och på andra sätt kommenterar den sida man har valt att presentera. Verktygsmenyn till att peka, flytta, annotera och rita på sidan, i filmen, finns i nederkant i appen.”

För att läsa hela recensionen av Explain a website tryck på följande länk: http://www.skolappar.nu/explain-a-website/

Om ni inte orkar se på filmklippet så kan ni se några bilder ifrån appen här

Detta bildspel kräver JavaScript.

Egen kommentar till appen Explain a Website:

Ibland kan det vara svårt att förklara hur eleverna kan använda en hemsida som 8sidor.se fungerar så varför inte skapa ett kort filmklipp som förklarar det grundläggande? Dessutom om ni har en webbaserad lärplattform kan det vara praktiskt med ett filmklipp som förklarar hur eleverna loggar in eller navigerar i plattformen.

För att ladda ner appen tryck på följande länk: Explain a Website – MorrisCooke

Här kan ni hitta andra användbara appar för Sfi: https://sfipaddan.se/appar-for-sfi/

Har jag missat någon app eller har ni några andra favoritappar när det gäller att skapa/spela in filmklipp skriv gärna dessa i kommentarerna!

Share this Story

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Prenumerera på Sfipaddan via Email

Skriv in din e-postadress i fältet nedan för att prenumerera på Sfipaddan och få notiser när nya inlägg görs via e-post.

Gör som 573 andra, prenumerera du med.

Följ Sfipaddan på Twitter

Flipped Classroom – det omvända arbetssättet