Fördelarna med att numrera bakgrundsbilden på elev-iPads
AirDrop, Elev-iPads, Tips
Fördelarna med att numrera bakgrundsbilden på elev-iPads

Fördelarna med att numrera bakgrundsbilden på elev-iPads

Numrera bakgrunden på elev-iPads

Jag tänkte dela med mig av ett tips som är till stor hjälp om framförallt AirDrop används i klassrummet. För att förstå vad AirDrop är bifogar jag den informationen som finns på Apples hemsida om AirDrop.

Vad är AirDrop?

Att skicka en bild eller ett dokument till någon i ett textmeddelande eller via e-post fungerar bra. Men om denna någon står precis bredvid dig, känns det plötsligt onödigt krångligt. Det är här AirDrop för iOS kommer in i bilden. Eller texten. Du kan snabbt och enkelt dela bilder, videor, kontakter och annat från valfri app som har en delningsknapp. Tryck bara på delningsknappen och välj den person du vill dela med, så sköter AirDrop resten via Wi-Fi och Bluetooth. Utan att du behöver göra några inställningar. Överföringen krypteras och är mycket säker. – Källa: https://www.apple.com/se/ios/whats-new/

Nu vidare till varför ni ska numrera bakgrundsbilden på alla elev-ipads. En av fördelarna är att det underlättar vid överföringen av filer från elev-iPads till pedagogens iPad eller elev-iPads emellan (läs vidare längre ner så förklarar jag varför). Även om ni inte har möjlighet att använda AirDrop (iPads 4e generationen och uppåt) kan det vara bra att ändra bakgrundsbilden till nummer. Det kan underlätta vid räkningen av iPads eller om någon iPad har problem eller går sönder kan ni direkt notera vilket nummer iPaden har.

Två bilder som visar hur det kan se ut.
2013-09-20 09.00.54

2013-09-20 09.01.06

Vilka fördelar finns det med att numrera bakgrundsbild och iPadens namn?

Fördelarna finns framförallt om ni använder er av AirDrop för att överföra filer mellan iPadsen i klassrummet. Det namn ni döpt respektive elev-iPad dyker nu upp vid användingen av AirDrop för att skicka någonting. Pedagogen vet direkt vilken iPad som har skickat filen genom att det dyker upp en notis som en av bilderna en bit ner visar, där iPad nummer 022 har skickat en fil. Dessutom kan pedagogen fråga eleverna/eleven vilket nummer deras iPad har för att skicka filen till rätt iPad eller be dem att skicka igen. Självklart om eleverna lär sig systemet kan även de skicka filer till varandra. Har eleverna personliga iPads är det ju ännu bättre att döpa dem efter elevens namn.

Cirka 35 sekunder in i detta klippet ser ni hur en AirDrop fungerar och hur nummren visas.

Exempel på hur det kan se ut vid en Airdrop där iPadsen är nummrerade. Pedagogen kan utmärka sin iPad genom att ha sitt namn.
Airdrop

Mottagaren får direkt en indikation på vilken iPad som har skickat. 
Airdrop2

Instruktioner för hur ni byter namn och bakgrundsbild

2014-03-09 14.12.10

För att byta namn på iPaden går ni till iPadens inställningar och väljer “Allmänt”.

2014-03-09 14.12.38

I “Allmänt” väljer ni “Om” och ändrar iPadens namn till samma nummer som iPaden har som bakgrundsbild.

2014-03-09 14.36.41

För att ändra bakgrundsbild går ni till “Bakgrundsbilder och ljusinställningar” i inställningar. Klicka på “Välj bakgrundsbild” och ta bilden från tex kamerarullen.

Exempel på bakgrundsbilder.
2013-09-19 15.55.26
2013-09-19 15.56.572013-09-19 15.57.27

 

Har för mig att det var denna app jag använde vid skapandet av bakgrundsbilderna: Graffiti Designer – SoviloN Software (gratis) finns säkert andra lämpliga också.

Share this Story

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Prenumerera på Sfipaddan via Email

Skriv in din e-postadress i fältet nedan för att prenumerera på Sfipaddan och få notiser när nya inlägg görs via e-post.

Gör som 1 153 andra, prenumerera du med.

Följ Sfipaddan på Twitter

Pinterest

Flipped Classroom – det omvända arbetssättet

Facebook

Twitter

Google Plus

Follow Me on Pinterest
 • Nio appar för att lära sig svenska

  Pinned: 23 Feb 2015
 • Sfichatt: ett nytt och annorlunda lärarrum!

  Pinned: 15 Feb 2015
 • Sfipaddan.se behöver din hjälp!

  Pinned: 6 Oct 2014
 • Sfipodd: gratis poddradiotjänst för sfi-studerande + intervju med projektledaren Olga Carlberg.

  Pinned: 14 Sep 2014
 • I detta inlägg presenterar jag ett urplock av de sfi-bloggar som finns ute på nätet (de flesta har jag hittat i olika Facebook-grupper). Det har blivit populärt att ha en klassblogg för att publicera all möjlig information till sina elever. Har du planer på att starta en egen blogg för er klass? Då kan detta inlägg vara bra, för att se hur andra byggt upp sina bloggar för att få idéer eller inspiration.

  Pinned: 4 Sep 2014
 • Två gratisverktyg för skärmdumpar och filmer

  Pinned: 13 Aug 2014
 • I det femte avsnittet av Sfi-podden med livshistorier berättar Moe Asraei sin historia. Moe är 29 år, han flyttade från England när han var 10 år och har sedan dessa bott i bland annat Dubai och Iran. Nu bor han i Sverige dit kärleken förde honom. Moe berättar om sina erfarenheter av att bo, resa, arbeta och studera i olika länder.

  Pinned: 9 Jun 2014
 • Tidigare har det största fokuset varit på appar som går att använda i undervisningen. Detta inlägg är mer inriktat på vilka appar pedagoger kan använda för att förenkla eller utveckla undervisningen. Jag har tidigare satt ihop detta paket till kunskapsplattan.se, så ni hittar även paketet där. Självklart finns det ännu fler användbara appar som pedagoger kan använda men med dessa nio bör ni kunna göra det mesta med era iPads som filmklipp, dokument, presentera,lagra filer osv.

  Pinned: 24 May 2014
 • Prenumerera på Sfipaddans nyhetsbrev!

  Pinned: 20 May 2014
 • Josefin Barkelius

  Pinned: 17 May 2014