Fyra enkla undervisningstips
Digitala arbetssätt, IKT, Tips
Fyra enkla undervisningstips

Fyra enkla undervisningstips

Då var det dags för ett nytt inlägg på Sfipaddan.se. Denna gången tänkte jag hålla mig relativt kort och ge några tips och trix jag förhoppningsvis, inte delat med mig av i tidigare inlägg.

Ta en bild och använd zoom för att läsa

Gestures_Unpinch

 

Ibland kan det för elever vara svårt att läsa utskrivna blad eller sidor i böcker pga nedsatt syn. Dessutom kanske det kan vara svårt att urskilja vissa bokstäver osv. Då kan detta knep vara till stor hjälp.

  1. Ta först en bild med kameran på önskat material (bok, stencil osv).
  2. Öppna upp tagen bild på iPaden och visa eleven att det går att zooma in texten för att se bättre.

Simpelt men ändå rätt användbart tips i undervisningen.

Förbättra talsyntesen i iPaden

Många vet inte att den inbyggda talsyntesen i iPaden går att få ännu bättre. Det kan vara användbart om eleverna ofta väljer att markera och spela upp text från olika hemsidor. Logopedsidan har gjort en utförlig guide över hur ni gör för att ladda ner och aktivera talsyntesen i iPaden (ingen idé att återuppfinna hjulet). Läs den här: http://www.logopedeniskolan.se/2013/09/forbattrad-rostkvalitet-i-tala.html

Använd google för att visa på projektorn

Skärmklipp 2015-09-03 21.20.53

 

Ibland när något ämne diskuteras i klassrummet kan det alltid vara bra att ha google till sin hjälp för att illustrera/visa det man pratar om. Till exempel pratar man om svenska kungen (kan man enkelt visa olika bilder på kungen och kungahuset), när man diskuterar olika världsdelar eller länder (visa vart de ligger på kartan etc etc. Det kan ibland vara svårt att beskriva saker i endast ord och då kan google vara till stor hjälp.

 

Y-kontakt vid hörövningar

Y-kontakt

Ett annat smart tips är att om man har ont om iPads i klassrummet köpa in Y-kontakter (kostar som billigast runt 10:- st), för att utöka för fler att lyssna på samma ljudklipp. Ett tips är att låta två elever lyssna tillsammans på ett ljudklipp och se om de uppfattade texten lika eller låta dem försöka återberätta den tillsammans. Går säkert jättebra att kombinera med klartext och tillhörande frågor som tagits upp i ett tidigare inlägg. Det inlägget hittar ni här: https://sfipaddan.se/klartext-och-fragor/

Finns säkert en hel del tips som ni lärare sitter på där ute, skriv gärna era bästa tips i kommentarerna så kan andra läsare ta del av dessa. 

Share this Story

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Prenumerera på Sfipaddan via Email

Skriv in din e-postadress i fältet nedan för att prenumerera på Sfipaddan och få notiser när nya inlägg görs via e-post.

Gör som 573 andra, prenumerera du med.

Följ Sfipaddan på Twitter

Flipped Classroom – det omvända arbetssättet