Fyra sätt att använda Skype i Sfi-undervisning
App, Digitala arbetssätt, SFI
Fyra sätt att använda Skype i Sfi-undervisning

Fyra sätt att använda Skype i Sfi-undervisning

skype

Använda skype i klassrummet

Jag har läst flera olika bloggposter om “skype in the classroom” på senare tid och tänkte att Skype bör gå att implementera i sfi-undervisningen. Skype “in the classroom” går ut på att man kan skapa kontakter över hela världen med andra klasser för att kommunicera inom olika områden/ämnen. Ett exempel visas i videon nedan där skolor i Nairobi, Kenya & Austin Texas kommunicerar över skype i klassrummet. Längre ner i inlägget kommer jag ta upp fyra förslag på sätt att använda Skype i Sfi-undervisningen.

Schools in Nairobi, Kenya & Austin, Texas Meet Face-to-Face with Skype in the Classroom

Självklart kanske det inte passar så bra att kommunicera med andra klasser utanför Sveriges gränser eftersom det gemensamma språket oftast är engelska. Men varför inte använda det för att skapa kontakter/erfarenhetsutbyten med andra klasser i Sverige.  Det har tidigare diskuterats om brevutväxling mellan olika sfi-klasser förut i Facebookgruppen Webbaserad sfi. Varför inte även pröva på utbyten genom Skype.

Skärmdumpar från facebookgruppen Webbaserad sfi (gå gärna med bra grupp)

Brev2 Screenshotbrev

Fyra förslag på sätt att använda Skype i Sfi-undervisning

1. Ett sätt är att göra som Sofia gjort i videoklippet nedan. Hon befinner sig utanför slottet i Stockholm och informerar och låter eleverna ställa frågor. (Om någon pedagog är iväg på någon resa kanske det går att ordna ett skypesänding där eleverna får svara på frågor om tex Stockholm eller var nu pedagogen befinner sig). Dessutom kanske ni känner någon som kan ställa upp och visa något i en skypesändning för eleverna och svara på frågor?

 Skype med Sofia vid slottet i Stockholm

2. Ett annat sätt skulle kunna vara att ni kontaktar olika yrkesgrupper som tex en snickare och förbereder frågor som eleverna sen kan ställa under skypesamtalet.

3. Ni kan skypea hemifrån till klassen om ni skulle få förhinder men fortfarande skulle vilja förmedla något till klassen.

4. Ett annat sätt skulle kunna vara “Mystery Skype” (se klippet nedan), kanske för barnsligt men tror nog det kan vara värt att testa. I det stora hela går det ut på att klasserna frågar varandra vart den andra klassen befinner sig. Klasserna svara ja eller nej på frågorna tills någon av klasserna har listat ut vart den andra befinner sig. Kan vara ett bra sätt att lära sig om andra delar av Sverige? Och ett sätt för eleverna att förslagsvis använda iPads för att ta fram information och formulera frågor.

Mystery Skype: Connecting Classrooms Around The World

Installera Skype på iPad/dator

Det du behöver för att skype ska fungera är 3G eller Wifi. Förslagsvis använder ni Skype på iPaden och kopplar in den till projektorn. Det är möjligt att växla mellan bakre och främre kameran under skypesamtalet.

screen480x480

Bildkälla: https://itunes.apple.com/se/app/skype-for-ipad/id442012681?mt=8

Eftersom jag antar att de flesta av er redan har använt Skype på ett eller annat sätt kommer jag inte gå igenom själva installationsprocessen men vill ni ha lite information om skype rekomenderar jag: http://www.skype.com/sv/

Här är en länk där ni kan ladda ner skype till dator: http://www.skype.com/sv/download-skype/skype-for-computer/

Skype finns även som en iPad-app och här är länken till den: https://itunes.apple.com/se/app/skype-for-ipad/id442012681?mt=8

Vad tror ni skulle några av dessa förslag fungera i Sfi-undervisningen?

Share this Story

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Prenumerera på Sfipaddan via Email

Skriv in din e-postadress i fältet nedan för att prenumerera på Sfipaddan och få notiser när nya inlägg görs via e-post.

Gör som 573 andra, prenumerera du med.

Följ Sfipaddan på Twitter

Flipped Classroom – det omvända arbetssättet