Nio appar för att lära sig svenska
App, Digitala arbetssätt
Nio appar för att lära sig svenska

Nio appar för att lära sig svenska

Då var det dags för ett nytt utförligt inlägg, där jag går igenom nio appar för att lära sig svenska. Förhoppningsvis blir det lika populärt som mitt tidigare inlägg vid namn: Nio appar för att träna stavning, uttal och ordinlärning (valde med avsikt att inte ta med appar från förra inlägget). Många av apparna känner ni säkert igen sedan tidigare men förhoppningsvis hittar ni någon ny intressant app. Jag beskriver varje app med text, bilder och ett youtubeklipp där jag hittat något passande.

utalk svenska

uTalk (95:-)

Beskrivning av appen

uTalk, har utvecklats av ett företag med 20 års erfarenhet av språkutbildning med över 10 miljoner kunder och ger dig de nyckelord du behöver och ett snabbt, vetenskapligt sätt att komma ihåg dem.

Den erfarenhet jag har utav uTalk Svenska är att appen fungerar på alla nivåer inom SFI. A-B elever brukar tycka det är roligt att exempelvis träna kategorierna färger och mat. C-D elever kan tröttna lite snabbare men eftersom det finns flera svårighetsgrader på de olika kategorierna anser jag att det även kan vara utmanande för dem. Ett förslag på arbetssätt vid användningen av uTalk svenska under en lektion är följande:

1. Beroende på vad eleverna behöver träna, välj ett av uTalks ämnen.

2. Förklara för eleverna att ni kommer testa vad de lärt sig vid lektionens slut eller vid en viss tid. (Detta eftersom eleverna får ett mål att sträva efter och möjligtvis går in för uppgifter ännu mer. Inte för att de normalt sätt inte skulle göra det)

3. Koppla in uTalk svenska genom en iPad till klassrummet projektor och kör lätt alternativt svårt spel i helklass. Antingen väljer du ut en elev som ska komma fram och svara eller så fråga efter frivilliga (brukar va många).

Vilka funktioner finns?

 • Bilder – som stimulerar båda hjärnhalvorna på både ett visuellt och logiskt sätt.
 • Rolig frågesport – eftersom vi minns bäst det vi är intresserade av.
 • Tal, inspelning och uppspelning – som finputsar accenten via en jämförelse med infödda talare.
 • Ett poängsystem – som ger feedback och belönar framgång.

Youtubeklipp

Bilder från appen

Detta bildspel kräver JavaScript.

Skolstil

Skolstil 2 (69:-)

Beskrivning av appen

Skolstil 2 är ett enkelt skrivprogram med bokstavsljud. När bokstaven trycks ner på tangentbordet hörs bokstavsljudet. Den inbyggda talsyntesen (Acapela, Elin) läser upp ordet vid mellanslag och hela meningen vid skiljetecken. (Talsyntesens uttal av “är”, “och”, “de”, “dem” och “det” har ändrats så att det inte är talspråk).

Markerad text eller hela texten går att få uppläst genom att trycka på högtalaren. Det går att välja läshastighet. Bokstäverna på skärmen ser ut som de bokstäver man lär sig att skriva för hand. Teckensnittet har tagits fram med utgångspunkt i den vägledning som Nordisk idégrupp för handskrift utarbetade år 2000.

Ingen idé att uppfinna hjulet igen, vill ni läsa mer om Skolstil och förslag på arbetssätt läs detta inlägg: https://sfipaddan.se/forslag-pa-arbetssatt-med-appen-skolstil/

Youtubeklipp

Bilder från appen

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Lexin

Lexin (19:-)

Beskrivning av appen

Lexin är en av de appar som användes flitigast i det iPad-projekt jag var delaktig i. Det finns inte alltid tillgång till lexikon i bokform och det finns mängder med fördelar att använda iPadversionen istället (enda nackdelen är att wi-fi uppkoppling krävs för att appen ska fungera).

 • Det går mycket snabbare att hitta översättningen.
 • Möjlighet att få det svenska ordet uppläst

Detta är även en tjänst de flesta elever redan använder på sina telefoner eftersom Lexin finns gratis på webben. I webbversionen går det att få bilder och filmer, detta är dock inte möjligt i iPaden eftersom iOS inte stödjer flash.

Språk som går att översätta till från svenska:

 • Amharic
 • Arabiska
 • Azerbajanska
 • Bosniska
 • Finska
 • Grekiska
 • Kroatiska
 • Pashto
 • Persiska(Farsi)
 • Ryska
 • Serbiska (Latin
 • Serbiska (Cyrillic)
 • Somaliska
 • Spanska
 • South Kurdish
 • Turkiska

Bilder från appen

Detta bildspel kräver JavaScript.

Bokstavsljuden

Se Bokstavsljuden (gratis)

Beskrivning av appen

Se bokstavsjuden är en gratisapp tillverkad av Elevdata för läs- och skrivundervisning för nybörjare. Det finns två “spel” i Se bokstavsljuden det ena är bokstavsljud med animationer och det andra är identifiera bokstavsljud. I det första “spelet” visas olika animationer och ljud vid ett tryck på någon av bokstäverna. Vokalljud illustreras med en mun (luften visas med blå färg) och konsonantljuden illustreras med en bild på hur ljuden skapas med tungan och hur luften passerar genom munnen.

Spelet identifiera bokstavsljud innebär att man ska lyssna först på ordet och sen trycka på högtalarna och identifiera rätt ljud och dra högtalaren till den fyrkantiga rutan. Exempelvis om en av högtalarna låter Thiiii en annan Tuuu och den sista Tooo så är det den sistnämnda som skall dras till fyrkanten. Spelet går ut på att samla stjärnor och man har två försök på sig innan det byts till en ny bild.

Youtubeklipp

Bilder från appen

Detta bildspel kräver JavaScript.

podcaster

Podcaster (gratis)

Beskrivning av appen

Podcaster är en gratis app som gör det möjligt att lyssna på just Podcasts men även olika radioprogram! Jag har tidigare skrivit ett inlägg om hur man kan använda nyhetsprogrammet klartext & frågor på SFI där Podcaster används. Det finns mängder med radioprogram från Sveriges radio som eleverna har möjlighet att lyssna på genom Podcaster. Dessutom kommer det hela tiden nya och spännande program, ett exempel är SFI-podden som jag skrivit om tidigare.

Bilder från appen

Detta bildspel kräver JavaScript.

Moji

Moji Klockis (19:-)

Beskrivning av appen

Moji Klockis kan se ut som en app som enbart är lämplig för barn men jag håller inte alls med i det resonemanget. Moji Klockis har varit en av de appar eleverna tyckt bäst om när det gäller att lära sig klockan. Den är väl värd sitt pris på 19:- och det finns upp till sex olika svårighetsgrader. Moji Klockis finns även som gratisversion att använda online. Det enda problemet jag har upplevt vid användningen av Moji Klockis är att få eleverna att förstå att man måste använda minutvisaren för att ställa klockan. Läs gärna mitt tidigare inlägg om appar för att lära sig klockan här: https://sfipaddan.se/appar-for-att-lara-sig-klockan/

Youtubeklipp

Bilder från appen

Detta bildspel kräver JavaScript.

icon175x175

Ordkungen (29:-)

Beskrivning av appen

Ordkungen är ett ordspel likt Alfapet där den som lägger de mest värdefulla orden vinner. Spelplanen kan ändras för att passa klassiskt spel såväl som helt nya speltyper.

Kort om Ordkungen:

 • Det går att spela ensam mot datorn eller mot flera vänner genom att skicka runt spelet/iPaden.
 • Det finns sex olika spelplaner och det är möjligt att redigera en egen.
 • Ordkungen använder ordlistor baserat på Svenska akademiens ordlista 13.
 • Det går att spela med böjningar eller endast grundformer.
 • Ordkungen kräver ingen uppkoppling!

Läs gärna min fulla recension av Ordkungen här: https://sfipaddan.se/alfapetappen-ordkungen-upp-till-fyra-spelare/

Bilder från appen

Detta bildspel kräver JavaScript.

Laskod

Läskod (49:-)

Beskrvining av appen

LäsKod är en app med fokus på den tidiga läs- och skrivinlärningen. Målgruppen för appen är i första hand ungdomar och vuxna med annat modersmål som håller på att lära sig läsa och skriva svenska samt barn i grundskolan som befinner sig i början av sin läsning.

Det finns sju svårighetsnivåer i appen som bygger på forskning om vilka stavelsestrukturer som är lättare att avkoda i början av läsprocessen. Med appen kan eleven på ett systematiskt sätt träna koppling mellan fonem och grafem med hjälp av olika aktiviteter: inlärning av bokstäver med ljud och bild, orddiktamen, para ihop ordet med bilden och träna på begynnelseljudet. Den sista nivån innehåller ca 150 vanligt förekommande helord som eleverna behöver i sin läs- och skrivinlärning och som är semantiskt meningsfulla för eleven.

LäsKod är enkel att använda och kan användas självständigt av eleven. – Källa iTunes

Jag har själv inte testat appen men det är alltid kul med nya appar, så jag tog med den i detta inlägg. Här kan du läsa Sfi-pedagogen Helenas recension av appen: Bas testar appen Läskod

Youtubeklipp

Bilder från appen

Detta bildspel kräver JavaScript.

Träna klockan

Träna klockan (39:-)

Beskrivning av appen

Träna klockan är en app för iPhone och iPad. I appen Träna klockan kan nyanlända träna den analoga klockan på svenska. Appen är enkel att använda och handlar om ren färdighetsträning om klockan. Svårighetsgraden utökas steg för steg. I början tränar man först heltimme, sen utökas det till halvtimme och så småningom kan man träna allt blandat. Appen är tänkt för alla nyanlända som vill lära sig klockan på svenska. Den passar framför allt för vuxna och unga vuxna eftersom designen är väldigt avskalad. Även svenska eller nyanlända barn kan med fördel träna klockan med hjälp av appen Träna klockan. – Källa iTunes

 Bilder från appen

Detta bildspel kräver JavaScript.

Share this Story

Related Posts

3 Comments

 1. Helena

  februari 23, 2015 at 21:26

  Å var är Bitsboard och Alfavux??!! De används i alla fall rätt så flitigt hos oss på Bas. Skolstil är nog den app vi använder allra mest. Den kommer i ny uppdaterad version snart, med bättre talsyntesröst och markör som följer med texten.

  Tack för länk till min blogg. LäsKod uppskattas av eleverna!

  På senaste tiden har vi roat oss med att göra små filmer i appen Tellagami. Book Creator är också bra. Ingen är dock läsinlärningsappar.

  Reply

 2. […] SFI-paddan samlar de bästa apparna för er som läser SFI och Svenska som andraspråk eller som arbetar som […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Prenumerera på Sfipaddan via Email

Skriv in din e-postadress i fältet nedan för att prenumerera på Sfipaddan och få notiser när nya inlägg görs via e-post.

Gör som 573 andra, prenumerera du med.

Följ Sfipaddan på Twitter

Flipped Classroom – det omvända arbetssättet