Nio appar för att träna stavning, uttal och ordinlärning
App, SFI
Nio appar för att träna stavning, uttal och ordinlärning

Nio appar för att träna stavning, uttal och ordinlärning

900,000 appar i AppStore

I juni 2013 fanns det 900,000 appar i AppStore varav 375,000 var utformade för iPad. Som ni förstår kan det vara väldigt svårt att hitta de bästa apparna på grund av antalet appar som finns. Jag har därför försökt välja ut nio appar som går att använda inom Sfi för att träna stavning, uttal och ordinlärning. Flera av apparna känner ni säkert igen men förhoppningsvis hittar ni någon ny app som ni inte visste om tidigare. Dessutom har jag lagt till lite egna kommentarer till vissa av apparna som jag själv har haft erfarenhet av att använda i undervisningen. Har jag missat någon app får ni gärna skriva i kommentarerna till inlägget.

Skriv lär hd

Skriv Lär HD (28:-)

Beskrivning av appen

Denna app erbjuder stegvis progression och ett långsiktigt program för att utveckla stava, skriva och läsfärdigheter. Personligen har jag inte testat appen fullt ut men jag tycker det är bra att bilderna på ordet man ska skriva ger ifrån sig ett ljud. Till exempel om det kommer en bild på ett lejon som kommer det ett “ryt” ljud. Detta ger eleven ytterligare ett sätt att associera ordet bilden till även ett ljud. Är ingen expert på detta områden men personligen tycker jag det kan gynna inlärningen? Appen är anpassad för stevis åldersanpassas progression från att ett barn är tre år till tio år. Kanske kan uppfattas barnslig men testa den gärna på era elever och se vilken reaktion ni får.

Funktioner i Skriv Lär HD

 • Talsyntes
 • Stöd för ASL metoden
 • 450 uppgifter
 • Progession i ORD uppgifter
 • Användbar ljud och visuell hint
 • Appen ger multisensorisk stumulering/uppgifter
 • Förbättrad A B C – Snabbare inlärning
 • Bokstavsljuden

Nyheter efter uppdatering i oktober 2014

 • “ORD Drill” Ordavkoding / Lästräning – högfrekventa ord/meningar. Ett stort antal randomiserade uppgifter gradert i 7 svårighetsgrader
 • “ABC drill” – Dekoding av alfabetet. Manuell eller autoplay – Ljudstöd og hint.
 • SKRIV Nivå “Diktat” har fått helt nya och bättra uppgifter. Läst med Svensk berättarröst. ( inte talsyntes )
 • “Diktat” uppdelat uppgifterna i ordklasser. + Svårighetsgradering.
 • “Berätta” uppdelat uppgifterna i skrivsätt och begrepp.
 • Nya “Berätta” uppgifter. Formulera egna tankar och meningar med egna ord. Att skriva blir roligt och utmanande.
 • Appen är nu anpassad SMARTboard och digitala tavlor för grupp eller klassrumsundervisning.
 • Forbättrad TIPS / Instruktioner i “VAL” Panel.

Youtubeklipp (norska men appen finns på svenska)

Bilder från appen

Detta bildspel kräver JavaScript.

Länk till appen i AppStore: Skriv och Lär HD – Jetmobile

Är det en 'abborre' eller en 'aborre'? Är det 'jämnvikt' eller 'jämvikt'? Hur bra är du på att stava? Vem är bäst?

Rättstavat (Endast iPhone-version men gratis!)

 Beskrivning av appen

Är det en “abborre” eller en “aborre”? Är det “jämnvikt” eller “jämvikt”? Hur bra är du på att stava? Vem är bäst? Appen innehåller flera av de vanligaste stavfelen i det svenska språket. Du kan spela tre olika typer av spel med upp till fyra spelare. Denna appen ger ett roligt sätt att förfina sina stavningskunskaper i det svenska språket. Appen innehåller 322 vanligt förekommande stavfel i det svenska språket. Jag har låtit C-D elever testa appen mot varandra men även utmanat vissa elever under lektionstid och flertalet av eleverna har tyckt att det var en rolig app! Rättstavat kan vara en app utmana någon elev som säger de berömda orden “jag kan allt” eller om någon elev är färdiga med sina övriga uppgifter och behöver något att fördriva den sista tiden av lektionen med. Utmana gärna era kollegor och se vem som är bäst på att stava i arbetslaget?  

Bilder från appen

Detta bildspel kräver JavaScript.

Länk till appen i AppStore: Rättstavat – arainyday.se

Ordens Magi erbjuder även stavningsövningar med en lista med mer än 200 frågor och svar, och det bästa är att du kan lägga till dina egna ord och skapa vilka stavningstester som helst.

Ordens Magi (45:-)

Beskrivning av appen

Ordens Magi är en unik app som låter användaren bygga vilka ord som helst genom att använda flyttbara bokstäver och höra ljudet av bokstäverna och orden som de bygger. Appen använder sig av avancerad text-till-tal teknik och kan uttala och stavningskontrollera ett obegränsat antal ord.

Ordens magi erbjuder även stavningsövningar med en lista med mer än 200 frågor och svar, och det bästa är att du kan lägga till dina egna ord och skapa vilka stavningstester som helst. Appen kan se lite barnslig ut till en början men det går att ge appen ett lite mer vuxet utseende om man ändrar lite i inställningarna.

Ordens Magi har följande funktioner:

 • Uttala och stavningskontrollera alla ord
 • Röst som låter naturlig
 • Bokstavsljud (fonem) eller bokstavsnamn när en bokstav i alfabetet vidrörs
 • Alfabetiskt- eller QWERTY-tangentbord
 • Valbar magnetisk vidhäftning för att underlätta bokstavens placering
 • Versala och gemena bokstäver
 • Tangentbordsstyrning är valbar (att dra bokstäverna är dock det optimala)
 • Fyra bokstavsstorlekar är tillgängliga (möjliggör fler eller färre bokstäver på skärmen)
 • Röstförvrängare (hastighet, ton) för underhållning
 • Två bakgrunder
 • Ännu fler tillval för egen anpassning efter behov

Youtubeklipp som demonstrerar appen

Bilder från appen

Detta bildspel kräver JavaScript.

Länk till appen i AppStore: Ordens Magi – Flyttbara bokstäver + stavningstest – L’Escapadou

Ett enkelt barnspel för dom som vill lära sig bokstäverna och att stava våra enklaste ord. Lekfull och rolig app som passar barn i åldrarna 4-7. Kan även fungera för den som vill lära sig stava på svenska i vuxen ålder.

Stava – ABC för barn (7:-)

Beskrivning av appen

Stava – ABC för barn är en enkel och lekfull app för att lära sig bokstäverna och stava våra enklaste ord. Appen är utformad för barn i åldrarna 4-7 år. Även om den är utformad för 4-7-åringar har appen varit en succé på Sfi A-B nivå just på grund av sin enkelhet och många intressanta ord. Stava är en svensktillverkad app vilket innebär att den är helt riktad till den svenska marknaden och inte översatt från något annat språk. Rösterna i appen är inpratade ord för ord och inte genererade genom talsyntes.  Stava innehåller idag närmare hundra bilder och intalade ord och fylls på successivt vid varje uppdateringar. Kan varmt rekommendera denna appen dels på grund av det låga priset men även för dess enkelhet.

Bilder från appen

Detta bildspel kräver JavaScript.

Youtubeklipp som demonstrerar appen (visar ej alternativet “hitta bild”)

Länk till appen i AppStore: Stava – ABC för barn – Tobias Grahn

"Happi Stavar" är ett korsordsspel för barn som vill lära sig stava på ett roligt sätt. Genom att dra bokstavsbrickor till sina rätta platser i 60 olika korsord får du se ord växa fram samtidigt som du samlar "sniglar" och förbättrar ditt personbästa. Varje löst korsord öppnar upp ett nytt. Är du inte nöjd med resultatet i ett löst korsord är det bara att gå tillbaka och försöka förbättra det. Ju färre misstag, desto fler sniglar.

Happi Stavar (15:-)

Beskrivning av appen

Happi Stavar är ett korsordsspel för barn/vuxna som vill lära sig stava på ett roligt sätt. Happi Stavar består av 60 olika minikorsord fördelade på fem svårighetsgrader med 12 korsord i varje nivå. Varje korsord består av 4-8 ord i en fläta med relevant bockstavsbrickor utplacerade runt flätan. Spelet går ut på att, med så få misstag som möjlighet, dra bokstavsbrickorna till sina rätta platser i flätan. Bokstäver dragna till sin rätta plats fastnar i flätan. Bokstäver dragna till fel plats åker direkt tillbaka. Färdiglagad orginalbilder illustrerar alla ord i flätorna. Appen har fungerat utan problem på alla nivåer inom Sfi eftersom appen innehåller så pass många olika svårighetsgrader. Det bästa med appen är att när man lagt klart ett korsord får man en applåd och nästa korsord visar sig. Just att eleven inte själv måste hålla på och hitta nytt korsord när ett är lagt gör att eleverna kan träna länge i Happi Stavar utan eventuell assistans från ansvarig pedagog.

Funktioner i Happi Stavar

 • Timmar av rolig träning med över 300 ord av olika svårighetsgrad fördelade på 60 korsord
 • Möjlighet att ändra mellan små och STORA bokstäver
 • Svensk röst
 • Ljudning av bokstäver
 • Mängder av färgglada orginalbilder och bakgrundsbilder
 • Samla poäng och “sniglar” och förbättra ditt personbästa
 • Ingen reklam, länkar eller inställningar som förvirrar

Youtubeklipp som demonstrerar appen

Bilder från appen

Detta bildspel kräver JavaScript.

Länk till appen i AppStore: Happi Stavar – korsord för barn by Happi Papi – Happi Papi

Appen är framtagen av en sfi-lärare på Komvux i Norrköping och riktar sig främst till ungdomar och vuxna som har ett annat modersmål än svenska och saknar läs- och skrivkunskaper helt eller delvis. Andra tänkbara målgrupper är ungdomar och vuxna med svenska som modersmål som behöver extra läs- och stavningsträning.

Alfavux (28:-)

Beskrivning av appen

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om Alfavux som ni kan läsa här: Alfavux i en Appstore nära dig!. För er som inte orkar läsa det tidigare inlägget är Alfavux en pedagogisk app för ordinlärning. Appen är som sagt framtagen av Sfi-pedagoger på Komvux i Norrköping och riktar sig främst till ungdomar och vuxna som har ett annat modersmål än svenska och saknar läs- och skrivkunskaper helt eller delvis. Andra tänkta målgrupper är ungdomar och vuxna med svenska som modersmål som behöver extra läs- och stavträning. Alfavux består av sex olika nivåer med stigande svårighetsgrad. Nivåerna skiljs åt genom färger. Ett visst antal ljud och bokstäver är kopplade till varje nivå. Nivå ett innehåller de vanligaste ljuden som s i l o r e m a. På varje nivå repeteras utvalda ord från tidigare nivåer. I den sista nivån är alla ord blandade och den åttonde nivån går det att lägga in egna bilder och ljud. Går ju inte annat än rekommendera Alfavux eftersom den är framtagen av Sfi-pedagoger för Sfi-elever?!? =)

Youtubeklipp som demonstrerar appen

Bilder från appen

Detta bildspel kräver JavaScript.

Länk till appen i AppStore: Alfavux – Komvux Norrköping

Bokstavspussel är en pedagogisk app framtagen för barn som håller på att lära sig skriva och läsa. Appen innehåller 36 färdiga bokstavspussel och tillåter en redan läskunnig användare att själv enkelt skapa egna pussel och dela med sig av dessa till andra.

Bokstavsspussel/Superbra! (28:-)

Beskrivning av appen

Bokstavspussel är en pedagogisk app framtagen för barn som håller på att lära sig skriva och läsa. Appen innehåller 36 färdiga bokstavspussel och tillåter en redan läskunnig användare att själv enkelt skapa egna pussel och dela med sig av dessa till andra.Appen är inspirerad av Montessoripedagogiken i det att den använder riktiga fotografier, alla ljud i ett ord (bokstäver/fonem) ljudas samt att orden indelas i kategorierna: ljudenliga ord (ord som skrivs som de låter), icke-ljudenliga ord (ord med kort vokal) och ljudstridiga ord (ord som stavas på ett annat sätt än de låter). Det går att exportera skapade pussel via e-post vilket kan vara ett sätt att distribuera pusslen till flera eventuella elev-ipads. Bokstavspussel även kallat superbra är en känd app inom Sfi-kretsar och mycket prisad så ladda ner den bör inte göra er besvikna. Själv tyckte jag det lät omständligt att sprida färdiga pussel via e-post till övriga elev-ipads vilket gjorde att vi avvaktade med appen. Testade aldrig själv skapa och skicka vidare pussel, kanske fungerar jättebra och är enkelt?

Youtubeklipp som demonstrerar appen

Bilder från appen

Detta bildspel kräver JavaScript.

Länk till appen i AppStore: Bokstavspussel – Gripot

En bra app för att lära sig ett nytt språk. 10 pedagogiska spel för inlärning av språk ordförråd och mer

Bitsboard (75:-)

Beskrivning av appen

Jag har tidigare beskrivit Bitsboard i ett tidigare inlägg som ni kan läsa här: Användbara gratis iPad-appar för Sfi. Det går utmärkt att träna stavning, uttal och ordinlärning i något av Bitsboards olika spel. Jag antar att de flesta som läser detta redan har testat eller använt Bitsboard, kommer därför inte beskriva appen så utförligt. I korthet så går det att skapa eget material som man sedan kan “spela” i något av Bitsboards färdiga spel. Se gärna videon & bilderna från appen nedan så förstår ni hur jag menar. Framförallt spelet Flashcards, Word Builder och spelliningbee fungerar bra till temat stavning, uttal och ordinlärning.

Youtubeklipp som demonstrerar appen

Bilder från appen

Detta bildspel kräver JavaScript.

Länk till appen i AppStore: Bitsboard – 10 pedagogiska spel för inlärning av språk ordförråd och mer – GrasshopperApps.com

Ordlek XL är den perfekta appen för barn som skall lära sig att läsa och skriva.  Spelet är riktat till åldersgruppen 4-7 år men passar alla som skall lära sig att läsa!  Över 130 vanliga Svenska ord på 2 till 7 bokstäver.

Ordlek XL (22:-)

Beskrivning av appen

Ordlek är en bra app för att lära sig läsa och skriva och är inriktad på åldersgruppen 4-7 år men passar alla som ska lära sig läsa. Ordlek XL innheåller över 130 vanliga Svenska ord på 2-7 bokstäver. Appen är dock väldigt begränsad och det finns ingen möjlighet att skapa eget innehåll.

Youtubeklipp som visar appen

Bilder från appen

Detta bildspel kräver JavaScript.

Länk till appen i AppStore: Ordlek XL – Lär dig att stava över 130 Svenska ord – GI-Labs AS

Nyfiken på fler Sfi-appar? se hela listan här:  Appar för SFI

Glöm inte att prenumerera på Sfipaddans nyhetsbrev! 

[mc4wp_form]
Share this Story

Related Posts

4 Comments

 1. […] Nio appar för att träna stavning, uttal och ordinlärning Bra träningsappar, men de flesta kostar pengar. Väl inne på sidan hittar man flera app-tips. […]

  Reply

 2. Sofia Eriksson

  maj 7, 2014 at 11:41

  Hej! Jättebra inlägg! Jag vill tipsa om Utalk. Vi använder den för att lyssna, läsa, skriva (eleverna skriver av i sin skrivbok) och uttal. Eleverna uppskattar att de kan spela in sin röst och lyssna på sitt eget uttal. /Sofia

  Reply

  • Niclas Vestlund

   maj 7, 2014 at 15:41

   Du har helt rätt! Hur kunde jag glömma uTalk :/ Kul att du lyckats få eleverna att spela in sin röst i uTalk, tyckte inspelningsfunktionen var lite omständig i uTalk. Då menar ja att man oftast behöver vänta någon sekund innan man kan spela in (skapade lite problem när eleverna var lite väl snabba med att säga ordet som skulle spelas in).Tack för tipset!

   Reply

 3. Karin Ohlis

  juni 4, 2014 at 17:37

  Vill tipsa om Skolstil.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Prenumerera på Sfipaddan via Email

Skriv in din e-postadress i fältet nedan för att prenumerera på Sfipaddan och få notiser när nya inlägg görs via e-post.

Gör som 573 andra, prenumerera du med.

Följ Sfipaddan på Twitter

Flipped Classroom – det omvända arbetssättet