Om - Sfipaddan

Kort om mig och min relation till SFI och iPads

Niclas Vestlund

Hej, jag heter Niclas Vestlund och har tidigare varit projektledare/IT-pedagog i ett iPadprojekt- för att öka kvalitet, flexibilitet och individanpassning på SFI (svenska för invandrare) i Alvesta. Projektet var finansierat av  statsbidrag och pågick från mitten av augusti till slutet av januari 2014. I grunden har jag inte en pedagogisk utan en systemvetenskaplig utbildning men jag har inte sett det som något hinder utan snarare en fördel vid arbetet som IT-pedagog i projektet. 

Fördelen är att jag kunde se på undervisningen från ett annat perspektiv än om jag hade haft en pedagogisk examen. Det jag menar är att om man utgår utifrån TPACK modellen (se bild nedan) där jag  har en hög TCK (Technological Content Knowledge) medan pedagogerna har en hög PCK (Pedagogical Content Knowledge) vilket vid en sammanfogning/utbyte resulterar i ett bra resultat. Detta är något jag har sett prov på flertalet gånger under projektets gång. Eftersom jag aktivt deltog under lektionstid större delen av projekttiden har jag även byggt på mina pedagogiska kunskaper och på samma sätt ökade pedagogerna sin tekniska kunskap. Vill ni ha ytterligare information om mig rekomenderar jag er att läsa senaste avnittet av Allbonytt där det finns en lång intervju med mig.

TPACK-new

Varför och vad är syftet med denna blogg?

Anledningen till att jag startat denna blogg/hemsida är att vid starten av iPadprojektet insåg jag att det fanns en brist på information om hur de olika  apparna använts/används rent konkret i SFI-undervisningen. Det fanns/finns mängder med tips på bra appar för SFI men det förklaras sällan HUR de används/använts. Målet med bloggen är således att försöka mer i detalj beskriva hur olika appar använts i projektet men även ge förslag på nya arbetssätt med iPaden som verktyg inom SFI. Dessutom skapa en samlingsplats där andra projektledare eller pedagoger kan ta del av tips för att göra ert projekt framgångsrikt. Jag vill förtydliga att jag inte längre arbetar kvar som projektledare/IT-pedagog på Allbo Lärcenter (edit: arbetar numera som IT-tekniker i Älmhults kommun), så om ni har något lämpligt uppdrag/projekt där jag kan hjälpa till är det bara att kontakta mig. 

Varför finns det reklam på Sfipaddan.se?

Sfipaddan.se får intäkter i form av provision från Apple (vid köp av eventuella betalappar). Googles annonser kommer genom tjänsten Adsense som bestämmer vilka annonser som ska synas på respektive sida. De eventuella få intäkter som kommer in går uteslutande till att driva Sfipaddan.se. Om ni vill veta mer om detta eller sponsra Sfippadan.se på något sätt hör av er till mig på niclas.vestlund@Sfipaddan.se.

Åsikter om Sfipaddan i sociala medier

 

Åsikter om sfipddan

3 Comments

 1. Helena Halldén

  mars 13, 2015 at 10:12

  Har problem med uTalk svenska. Touchscreen fungerar inte på ordövningarna. Kan endast förflytta mig med pilen uppe i höger hörn.
  Vid inspelning hörs inte min röst. Efter är alla symboler suddade och fungerar inte.
  Till slut är även inspelningssymbolen borta från skärmen…

  Reply

  • Niclas Vestlund

   mars 13, 2015 at 12:02

   Hej, jag har ingen iPad att testa på just nu men det verkar vara något problem med inspelningsfunktionen iaf. Kontrollera i AppStore om det finns någon uppdatering till appen. /Niclas

   Reply

  • Helena Halldén

   mars 16, 2015 at 06:47

   Hej! Tack för svar! Tyvärr är jag inte så van vid iPad … Som jag förstår så finns ingen uppdatering till appen. En kollega har samma problem med appen… Vad tror du?

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Prenumerera på Sfipaddan via Email

Skriv in din e-postadress i fältet nedan för att prenumerera på Sfipaddan och få notiser när nya inlägg görs via e-post.

Gör som 573 andra, prenumerera du med.