SFI-appar i din surfplatta eller telefon om du har Android
Android, App, SFI, Tips
SFI-appar i din surfplatta eller telefon om du har Android

SFI-appar i din surfplatta eller telefon om du har Android

Varför Android-appar?

Jag vill börja med att säga att jag varken har tillgång till Android smartphone eller surfplatta. Anledningen till att jag skriver detta inlägg är att vid flertalet tillfällen när jag deltog under lektionstid fick jag frågor som denna från elever: “Finns detta “program” till min mobil/telefon?“. Eleverna i fråga hade uteslutande androidmobiler/surfplattor vilket gjorde att jag inte hade en aning om apparna fanns till deras mobiler eller inte.  Jag bad dem alltid att kontrollera i Google Play (AppStore för androidenheter) genom att söka på iPad-appens namn. För att underlätta har jag gjort en genomsökning i Google play efter de appar jag tipsar om under denna fliken: Appar för sfi. Som sagt har jag inte haft någon möjlighet att testa apparna, för att se om det finns några skillnader mellan iOS och Androidversionen. Bifogar den beskrivande informationen som finns till respektive app i Google play.
Är det någon pedagog som läser detta som använder/använt Androidplattor i undervisningen, skriv gärna de appar ni använder i kommentarerna så lägger jag till dessa.

Tipsa gärna era elever att ladda ner/köpa de appar ni anser lämpliga så kan de fortsätta träna svenska hemifrån.

Android-appar

Google översätt

Google play Android

Bryt igenom språkbarriärer med Google Översätt. Översätt mellan fler än 70 språk, samtala naturligt och låt Google översätta, översätt genom att prata, skriva, använda handskrift eller ta en bild, översätt offline medan du reser. Ingen internetanslutning krävs och spara dina översättningar och få tillgång till dem från vilken enhet som helst

Se bokstavsljuden

Se bokstavsljuden android

Var kommer ljuden ifrån och hur formar man tungan och läpparna, för att bilda de olika bokstavsljuden? Se bokstavsljuden visar med hjälp av animation, hur bokstävernas ljud uttalas. Se bokstavsljuden har utvecklats för läs- och skrivundervisning för nybörjare. Men det är också ett utmärkt hjälpmedel i förskola och specialundervisning. I läs- och skrivundervisningen är det en god idé att använda Se bokstavsljuden tillsammans med programmet Läsia från Elevdata, vilket ger ytterligare möjligheter att leka och lära med bokstavsljuden. Läs gärna detta inlägg som tar upp Se bokstavsljuden: Användbara gratis ipad-appar för SFI

Svenska på en månad

svenska på en månad android

Vår applikation är ett utmärkt tillfälle att lära sig grunderna i ett främmande språk snabbt och effektivt. Unik studiemetod. Ingen mer malande översättning med upprepande ord som snart faller ur minnet. Du ska lista ut innebörden på samma sätt som barn lär sig att tala. De kopplar samman vad de hör med vad de ser och lär sig innebörden av varje ord eller fras genom att jämföra skillnaderna mellan handlingar och saker. Spika fast kunskapen du tar in med hjälp av skriftliga uppgifter. Den fullständiga versionen erbjuder: 30 lektioner med ökande svårighetsgrader, 1800 ord och fraser framförda av manliga och kvinnliga infödda talare och över 1500 färgglada bilder.

Skrivis
skrivis android

Skrivis till Android är det perfekta spelet för barn som vill lära sig stava på både svenska och engelska!  Spelet har flera svårighetsnivåer vilket gör det roligt både för de allra minsta och för de lite äldre barnen. Med Skrivis får alla chans att lära sig skriva i sin egen takt. Skrivis är framtagen i samarbete med speciallärare vilka har sett till att bokstavsljuden är korrekta. Stavelserna ljudas så att barnet ska knäcka läskoden. Skrivis innehåller drygt 130 ord. Dessa är uppdelade i fyra nivåer. Den första nivån innehåller enkla, korta ord som stavas som de låter som till exempel apa, ko och sko. Orden blir sedan längre och svårare för varje nivå. Den fjärde och sista nivån innehåller svåra ord som broccoli och motorcykel. Första nivån måste klaras helt utan hjälp innan användaren kan gå vidare till nästa nivå. Hur mycket hjälp användaren får styrs av det antal stjärnor som är valt.

SAOL

SAOL android

Svenska Akademiens ordlista (SAOL) till Android är sedan länge normen för stavning, uttal och böjning av svenska ord. Denna upplaga innehåller cirka 125 000 ord, samt en unik stavningshjälp som gör det möjligt att söka efter ord även om man inte vet exakt hur de stavas. Läs detta inlägg för mer information om SAOL: Apparna Lexin, Google översätt, SAOL och andra tips

Lexin

Lexin android

 

Lexin till Android översätter svenska till 18 olika språk. Läs detta inlägg för mer information om Lexin: Apparna Lexin, Google översätt, SAOL och andra tips

Skolstil 2

Skolstil Android

 

Skolstil till Android är ett enkelt skrivprogram med bokstavsljud. När bokstaven trycks ner på tangentbordet hörs bokstavsljudet. Bokstäverna på skärmen ser ut som de bokstäver man lär sig att skriva för hand. Gå till detta inlägg för en mer utförlig genomgång av skolstil:  Förslag på arbetssätt med appen skolstil

Moji Klockis

Moji klockis android

Moji klockis till Android är ett lärospel för barn som ska lära sig klockan. Med en enkel och effektiv pedagogik kan barnet lära sig klockan med hjälp uppmuntrande grafik och tal. Applikationen är enkel att använda och erbjuder ett flertal spelnivåer och svårighetsgrader. Funktioner: Höra tiden läsas upp på korrekt modermål, Träna på klockan genom att drar visarna till rätt klockslag och få återkoppling,  Avancera genom nivåer, Träna varierat med tilltalande grafik och animationer.

Hänga gubbe

Hänga gubbe android

Hänga gubbe! (Galge) Spelet går ut på att gissa bokstäver i ett ord vars bokstäver initialt är helt dolda, men som visas som ledtrådar när spelaren lyckats gissa på dem. Kategori: djur, namn, svenska städer, länder, svenska kända personer.

Stava ABC

Stava ABC android

Stava ABC till Android är ett enkelt barnspel för dom som vill lära sig bokstäverna och att stava våra enklaste ord. Lekfull och rolig app som passar barn i åldrarna 4-7. Kan även fungera för den som vill lära sig stava på svenska i vuxen ålder. Det är tre nivåer med olika svårighetsgrader. Alla ord och bokstäver är intalade. Perfekt för undervisning på förskola eller dagis.

Stora pekboken

stora pekboken android

Stora pekbok till Android är till  för de yngsta användarna. Innehåller 7 kategorier (Fordon, djur, former, frukter, siffror, bokstäver) med högupplösta bilder och figurer. Klickbara bilder som talar om vad som finns på bilden. Fungerar på mindre skärmar, men större skärm, typ tablets, rekommenderas!

uTalk Svenska

uTalk svenska android

INTE TID att lära dig tala flytande? Behöver du grunderna nu? uTalks Androidapp ger dig de nyckelord du behöver och ett snabbt, vetenskapligt sätt att komma ihåg dem. Inspelning och uppspelning * Oförglömliga bilder * Belönande poängsystem! “Roliga, intelligenta och interaktiva inlärningsspel.

Happi Stavar

Happi stavar android

Happi Stavar till Android består av 60 olika minikorsord fördelade på 5 svårighetsnivåer med 12 korsord i varje nivå. Varje korsord består av 4-8 ord i en fläta med relevanta bokstavbrickor utplacerade runt flätan. Spelet går ut på att, med så få misstag som möjligt, dra bokstavbrickorna till sina rätta platser i flätan. Bokstäver dragna till sin rätta plats fastnar i flätan. Bokstäver dragna till fel plats åker tillbaka. Färgglada originalbilder illustrerar alla ord i flätorna.
För att summera, Happi Stavar – korsordspussel hjälper barn förutom med läsning också med abc och alfabetet samt utökar deras aktiva ordförråd. Genom att ljuda och bokstavera tränar barn sin läsförmåga på ett roligt och belönande sätt. Happi Stavar används flitigt av både lärare i förskola och nollan samt lärare/föräldrar till barn med utvecklingshinder som tex autism.

Källa omslagsbild (ändringar har gjorts): http://flic.kr/p/eyw4oG

Share this Story

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Prenumerera på Sfipaddan via Email

Skriv in din e-postadress i fältet nedan för att prenumerera på Sfipaddan och få notiser när nya inlägg görs via e-post.

Gör som 573 andra, prenumerera du med.

Följ Sfipaddan på Twitter

Flipped Classroom – det omvända arbetssättet