Sfipodd: gratis poddradiotjänst för sfi-studerande
Podcast, SFI, Statsbidrag
Sfipodd: gratis poddradiotjänst för sfi-studerande

Sfipodd: gratis poddradiotjänst för sfi-studerande

Jag fick följande förfrågan från Olga Carlberg som är projektledare för proddradioprojektet Sfipodd.

Hej Niclas, vi skulle vilja informera andra sfi-lärare om vårt poddprojekt med din hjälp (http://sfipodd.se/), det vore ju bra hjälp för sfi-elever i hela landet… Hälsningar, Olga (Centrum Vux i Haninge)

Självklart hjälper jag gärna till att marknadsföra/förmedla information rörande olika Sfi-projekt runt om i Sverige. För att få en mer personlig prägel på inlägget valde jag att ställa några (8 st) frågor till Olga Carlberg rörande projektet. Har ni något projekt ni vill ha hjälp att marknadsföra/informera till era kollegor eller studerande. Skicka gärna ett mail till mig under kontaktfliken så diskuterar vi vidare.

Inspelning av Sfipodd-avsnitt

Vad är sfipodd och vilka står bakom?

Olga bifogade följande pressmeddelande som förklarar frågeställningen ovan.

Pressmeddelande

En ny resurs för sfi-studerande
Centrum Vux har startat en ny gratis poddradiotjänst för sfi-studerandeCV_logo
Haninge, maj 2014: Centrum Vux (Haninge kommunala vuxenutbildning) har lanserat en ny webbsida sfipodd.se där man publicerar korta audiolektioner producerade utifrån skolans elevers behov och önskemål. I audiomaterialet bearbetar verksamma sfi-lärare autentiskt material och förklarar språkliga strukturer, grammatiska eller kulturella moment. Audiofiler kompletteras med pdf-filer med ordkort och övningar.
Allt material ligger på sidan sfipodd.se helt öppet och kan laddas hem av elever och andra lärare för att t.ex. underlätta självstudier vid en bekväm tidpunkt eller följas upp i klassrum. 
- Vuxna måste ha möjlighet att studera när det passar dem och inte bara i skolan, säger Olga Carlberg, projektledare och sfi-lärare på Centrum Vux.Sfipodd lärare
Projektet är finansierat med Skolverkets statsbidrag för att utveckla sfi-undervisningen. Bidraget beviljas insatser som höjer kvaliteten i utbildningen och skapar en mer flexibel och individanpassad utbildning.

Centrum Vux har idag ca 3 000 elever. Det finns sex skolformer på Centrum Vux: SFI (svenska för invandrare) som står för ca en tredjedel av verksamheten, grundläggande och gymnasial vuxenutbildning, Särvux, Yrkesvux och lärlingsutbildningar. I april 2014 uppmärksammades Centrum Vux i Metros undersökning som Sveriges 5:te bästa komvux.

Lyssna på ett av Sfipodds-avsnitt här: Sfipodd-avsnitt om valet
Inspelning av ett avsnitt Sfipodd

Bild på två av lärarna som spelar in.

Intervju med projektledaren Olga Carlberg

1. Vilka är det som står bakom Sfipodd?

– SFIpodden är startad av sfi-lärare på Centrum Vux tack vare statsbidraget för att utveckla sfi, projektet är alltså finansierat av Skolverket. Det är lärarna som driver, producerar material, osv

2. Varför såg ni ett behov av att göra en Sfipodd? Hur kom ni på idén till att skapa en Sfipodd?

– Idéen föddes ur många elevers klagomål att det var svårt att förstå svenska och hitta bra material att öva med. Det enda vi kunde erbjuda eleverna förut var att lyssna på Klartext. Vidare tyckte eleverna att man kunde förstå lärarna och inspelningarna man tränade med i skolan, men ute i livet var det mycket svårt. Eleverna upplevde att människor talade annorlunda än man fick lära sig i skolan.

4. Hur kommer ni på de olika ämnena i Sfipodd-avsnitten?

– Vi försöker utgå från våra elever, alla vi som producerar poddarna är ju lärare på sfi. Så vi frågar våra elever 🙂 Även andra sfi-lärare och skolans SYV:ar har bidragit med idéer.

5. Vad använder ni för utrustning för att skapa avsnitten?

– Utrustning som vi använder är en mikrofon + litet mixerbord, en digital inspelare och några datorer med ‘lite bättre’ hörlurar. I princip skulle man klara sig utan något alls – varje smartphone kan ju ta upp ljud med rätt bra kvalitet.

6. Hur lång tid tar det att göra ett avsnitt?

– Avsnitten är ju olika, men vi räknar att det tar en dag (för två lärare) att göra ett, när man redan fått lite rutin på det hela.

7. Hur har responsen varit på era avsnitt både från elever och lärare?

– Responsen har varit positiv, både från lärare och elever, men vi önskar oss en bättre spridning. Sedan vi startade i maj 2014 har vi över 8 200 nedladdningar av våra poddar. Det är lite med tanke på hur många som studerar sfi i hela Sverige!

8. Vilka råd skulle du ge en verksamhet som vill starta en egen podd?

– Att starta poddradio är enkelt och det är ett roligt projekt. Det är ungefär som med att starta ett företag, tänk igenom din idé först, planera vad du vill, vem är din målgrupp, hitta en partner du vill jobba med… Sedan är det bara att göra 🙂

Klicka här för att hitta Sfipodd på iTunes: Sfipodd på iTunes

Klicka här för att komma till sfipodds hemsida: Sfipodds hemsida

Sfipodd i sociala medier

Sfipodd på Facebook

Sfipodd på twitter

OBS: Glöm inte att om ni har något ni vill förmedla genom sfipaddan.se, tveka inte att höra av er!

Share this Story

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Prenumerera på Sfipaddan via Email

Skriv in din e-postadress i fältet nedan för att prenumerera på Sfipaddan och få notiser när nya inlägg görs via e-post.

Gör som 573 andra, prenumerera du med.

Följ Sfipaddan på Twitter

Flipped Classroom – det omvända arbetssättet