Sju Sfi-bloggar på nätet!
Elevblogg, SFI, Tips
Sju Sfi-bloggar på nätet!

Sju Sfi-bloggar på nätet!

I detta inlägg presenterar jag ett urplock av de sfi-bloggar som finns ute på nätet (de flesta har jag hittat i olika Facebook-grupper). Det har blivit populärt att ha en klassblogg för att publicera all möjlig information till sina elever. Har du planer på att starta en egen blogg för er klass? Då kan detta inlägg vara bra, för att se hur andra byggt upp sina bloggar för att få idéer eller inspiration. Numreringen av bloggarna nedan är ingen speciell ranking/ordning för vilken jag tycker är bäst utan bara ett upplägg för att presentera dessa sju bloggar. Har du en blogg som bör vara med på denna lista? Skriv/länka gärna den i kommentarerna till detta inlägg, så kan de som läser detta inlägg även besöka din/er blogg.

Blogg nummer ett: sfi1ab.blogspot.se

Sfi1ab.blockspot.se"Jag använder den som en lektionsplanering, det är då lätt att visa bilder och så vidare, och för att eleverna ska kunna träna många gånger på lektionerna. De flesta kan inte arbeta med bloggen hemma av olika anledningar." - Elinor Lundin

Vem har skapat bloggen/hemsidan?

“Jag använder den som en lektionsplanering, det är då lätt att visa bilder och så vidare, och för att eleverna ska kunna träna många gånger på lektionerna. De flesta kan inte arbeta med bloggen hemma av olika anledningar.” – Elinor Lundin 

Blogg nummer två: sfihagfors.se

Jag som har sammanställt filmer och övningar på den här webbplatsen heter Lisa Svensson. Jag arbetar på SFI i Hagfors. Platsen är skapad för eleverna på SFI i Hagfors.

Vem har skapat bloggen/hemsidan?

“Jag som har sammanställt filmer och övningar på den här webbplatsen heter Lisa Svensson. Jag arbetar på SFI i Hagfors. Platsen är skapad för eleverna på SFI i Hagfors.

Jag vill rikta ett stort tack till alla lärare, vars filmer och övningar jag har återgett på den här webbplatsen.

För att undvika missförstånd gällande syftet för sidan:

I min undervisning utgår jag först och främst utifrån ett socialkonstruktivistiskt lärande, där jag noga kartlägger och följer upp varje enskild individs behov av stöttning för att utvecklas. Den här sidan med dess innehåll ska enbart ses som ett inslag i en i övrigt lärarledd språkutvecklande undervisning.” – Lisa Svensson

Besök bloggen/hemsidan här: sfihagfors.se

Blogg nummer tre:  svenskasomverktyg.blogspot.se

Vi är en klass som bloggar tillsammans om svenskan som ett verktyg i vardagen och i arbetslivet. Vi undersöker hur, när och vi lär oss svenska. Vi vill också ta reda på varför vi lär oss svenska och vad våra mål är. - Anna SFI i Karlstads kommun.

Vem har skapat bloggen/hemsidan?

Vi är en klass som bloggar tillsammans om svenskan som ett verktyg i vardagen och i arbetslivet. Vi undersöker hur, när och vi lär oss svenska. Vi vill också ta reda på varför vi lär oss svenska och vad våra mål är. – Anna SFI i Karlstads kommun.

Besök bloggen/hemsidan här: svenskasomverktyg.blogspot.se

Blogg nummer fyra: sfi3c2.wordpress.com

Finns inte någon flik kallad "om" eller liknande men det finns en flik med information till elever hur bloggen kommer användas. De som står bakom sidan är Sofia, Carina och Eric från Sandviken.

Vem har skapat bloggen/hemsidan?

Finns inte någon flik kallad “om” eller liknande men det finns en flik med information till elever hur bloggen kommer användas. De som står bakom sidan är Sofia, Carina och Eric från Sandviken.

“Hej 3C2!

I 3C2 använder vi en blogg. En blogg är som en dagbok på internet. Här kan ni hitta information, läxor och bra länkar till olika sidor.

På bloggen kommer jag skriva varje vecka. Om ni inte är i skolan så är det viktigt att ni läser bloggen. Då får ni veta vad vi gör på lektionerna.

Jag vill att ni kommenterar i bloggen. När du ska lämna en kommentar på bloggen klickar du på ”lämna en kommentar” under texten.Sedan fyller du i din e-mail och skriver en kommentar. När du skrivit klart klickar du på ”skicka kommentar”. Då kan jag läsa din kommentar på min dator.

Om du inte har en egen e-mail. Skaffa en!

Du hittar många bra länkar som finns till höger på sidan. Där kan du träna svenska. Prova!

Övningar på internet kan hjälpa dig när du lär dig svenska!

Lycka till!
/Sofia”

Besök bloggen/hemsidan här: sfi3c2.wordpress.com

Blogg nummer fem: sfi3d1.wordpress.com

Denna sida har inte heller någon "om" flik men skaparna heter Sofie och Ingegerd.

Vem har skapat bloggen/hemsidan?

Denna sida har inte heller någon “om” flik men skaparna heter Sofie och Ingegerd.

Besök bloggen/hemsidan här: sfi3d1.wordpress.com

Blogg nummer sex: mittlivsombaslarare.wordpress.com

Jag heter Helena och i mitten av mars 2013 började jag mitt nya liv som Bas-lärare i Huddinge i Stockholm. Sedan februari 2014 finns vi i Competens lokaler i Flemingsberg.

Vem har skapat bloggen/hemsidan?

Jag heter Helena och i mitten av mars 2013 började jag mitt nya liv som Bas-lärare i Huddinge i Stockholm. Sedan februari 2014 finns vi i Competens lokaler i Flemingsberg.

Bas är ett projekt som handlar om att skapa en bas-utbildning för vuxna invandrare med ingen eller kort utbildning från sina hemländer. Istället för att bara gå förmiddagar, som vanlig SFI, går våra elever i skolan mellan 9-15. Språkundervisningen sker delvis enligt en metod som heter suggestopedi, som fokuserar mycket på det muntliga. Själv är jag bas-lärare och det innebär att vi ska fokusera på allt annat som man inte alltid hinner med som ”vanlig” SFI-lärare, t.ex. omvärldskunskap, arbetsmarknad, matematik, datakunskap, hälsa etc. Studiebesök inte minst! Sex kommuner i Södertörn ingår i projektet: Södertälje, Botkyrka, Huddinge, Haninge, Värmdö och Nynäshamn. Vill du veta mer, klicka på Om Bas här ovanför.

Jag är relativt ny inom SFI och har tidigare jobbat som redaktör på B.Wahlströms bokförlag, där jag gjorde serietidningar och barnböcker och jobbade lite med en bokklubb för barn. Jag var alltså nördigt intresserad av barn och läsning; att väcka läslust etc. Sedan dess har jag sadlat om och är sedan hösten 2010 istället nördigt intresserad av alfabetisering och att hjälpa vuxna invandrare utan så mycket skolbakgrund till ett språk. Jag har jobbat i några år med en A-grupp i Sollentuna och det har varit fantastiskt roligt. Jag har också satt mig på skolbänken igen och pluggat svenska som andraspråk för att bli behörig SFI-lärare. Jag har en gammal ämneslärarutbildning i bagaget (svenska och engelska) – annars hade jag nog inte kunnat göra detta nya vägval i yrkeslivet.

Nu ingår jag som en av – sedan januari -13 – fem lärare i Bas-projektet: tre är ”vanliga” SFI-lärare och två är Bas-lärare. Men vi är alla SFI-lärare i botten. Sen har vi också en projektledare och fyra fantastiska modersmålsstödjare, varav den ena numera jobbar som mattelärare. Två pratar arabiska, en dari och en somaliska. Tillsammans försöker vi fylla Bas-utbildningen med så bra innehåll som möjligt och hoppas i förlängningen att kunna sprida vårt evangelium till fler kommuner. Till vår hjälp har vi sedan februari-14 också en extra person vars uppgift är att övertyga kommunerna i Stockholms län om hur bra det här är, både socioekonomiskt och mänskligt. Vi hoppas att det blir tre permanenta Bas-skolor i Stockholms län från hösten -14.

I övrigt bor jag i Stockholm med två barn och hund. Jag är född och uppvuxen i Göteborg men har bott i Stockholm i snart 25 år. – Helena

Besök bloggen/hemsidan här: mittlivsombaslarare.wordpress.com

Share this Story

Related Posts

8 Comments

 1. Helena

  september 4, 2014 at 20:39

  Man får tacka för mention! Det var ett väldans långt “Om mig” … Ser att det behöver redigeras, då vi ju numera är permanentade i Södertälje.

  Reply

  • Niclas Vestlund

   september 4, 2014 at 20:42

   Så lite så 🙂 Ja exakt det aningen långt jag funderade på vart jag skulle “klippa av” men hittade inget bra ställe så det fick bli allt…Grattis vad kul!

   Reply

  • Arne Fredriksson

   september 24, 2015 at 19:36

   arbetar som sfi lärare i Södertälje och låter eleverna fortsätta arbeta hemma efter lektionen.

   Reply

 2. Sofia Eriksson

  september 5, 2014 at 06:15

  Tack så mycket från oss i Sandviken! Det var en trevlig start på morgonen! 🙂 Trevlig helg!

  Reply

  • Niclas Vestlund

   september 10, 2014 at 20:43

   Hej, kanske lite sent svar men vad kul att ni gillade inlägget 🙂

   Reply

 3. […] olika bloggar. Här skriver Sfi-paddan om lite olika bloggar som används av lärare i deras […]

  Reply

 4. Gunilla Rydell

  juli 22, 2016 at 11:06

 5. Kalle Cederblad

  januari 3, 2018 at 09:42

  Hej hej,
  såg att sfihagfors-länken inte funkar längre
  Hälsningar, Kalle

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Prenumerera på Sfipaddan via Email

Skriv in din e-postadress i fältet nedan för att prenumerera på Sfipaddan och få notiser när nya inlägg görs via e-post.

Gör som 573 andra, prenumerera du med.

Följ Sfipaddan på Twitter

Flipped Classroom – det omvända arbetssättet