Skapa elevblogg del ett: Introduktion till serien
Elevblogg
Skapa elevblogg del ett: Introduktion till serien

Skapa elevblogg del ett: Introduktion till serien

Varför en serie om att skapa en elevblogg?

Det har blivit allt vanligare att SFI-pedagoger skapar bloggar för att eleverna ska ha möjlighet att träna svenska även hemmifrån. Dessutom innehöll merparten av titlarna till beviljade statsbidrag 2014 flippat klassrum eller lärplattformar. En blogg skulle kunna vara ett sätt att “flippa klassrumet” på, genom att lägga upp olika läxor på bloggen i form av youtubeklipp eller texter/information mm. Bloggen kan även agera lärplattform för eleverna där pedagogen/pedagogerna lägger upp nyttig information.

Vad kommer ni att lära er i denna serie?

Innehållet i serien är inte huggen i sten och det beror mycket på vad NI vill lära er om wordpressbloggar. Självklart kommer baskunskaper/instruktioner att tas upp som:

 • Hur man skapar en WordPressblogg.
 • Hur ni justerar bloggens inställlningar och utseende.
 • Hur ni skriver och publiserar inlägg på bloggen.
 • Användbara funktioner vid användningen av bloggen som elevblogg.
 • Tips och tricks.

Anledningen till att jag just valde WordPress som bloggplattform är att jag personligen uteslutande har använt wordpress för att blogga. Dessutom anser jag att wordpress är den bästa plattformen och de flesta har redan wordpressbloggar

Påverka seriens innehåll!

Resten är mycket upp till er att kommentera på Facebook, Sfipaddan eller Twitter vad ni skulle vilja lära er (börja redan nu). För att det ska bli så verkligt som möjligt har jag skapat en blogg vid namn elevbloggen. Där är det tänkt att jag ska försöka experiementera och visa olika exempel på hur ni skulle kunna utforma er elevblogg. I nästa del kommer jag i detalj beskriva hur ni skapar en wordpressblogg och gå igenom grundläggande inställningar.

Skriv gärna redan nu saker ni skulle vilja lära er i kommentererna till detta inlägg, Facebook eller Twitter! 

För att komma till nästa del i serien tryck här: Skapa elevblogg del två: WordPress? & skapa en WordPress-blogg

Share this Story

Related Posts

5 Comments

 1. Helena

  mars 6, 2014 at 21:45

  Bra där- med bloggskola!

  Har säkert en massa frågor. Just nu: varför ser det ut som om jag har två bloggar med samma namn, användarnamn och lösenord på min padda? Från datorn är det bara en. Allt verkar ha dubblerat sig och samma poster syns på båda. Har stängt av den ena för att se om det gör nån skillnad. Fattar nada … Ett tag kunde jag i te göra några inlägg på bloggen från paddan, utan fick blogga från datorn, men det båverkar halvöar sig med att jag loggade ur och sen in igen. Rörig fråga, sorry.

  Reply

  • Niclas Vestlund

   mars 6, 2014 at 21:51

   Mycket bra fråga Helena, tyvärr har jag aldrig bloggat genom iPad. Om det fungerar bra nu så kan det ju bara ha varit någon bugg i systemet. Men det fungerar som det ska nu?

   Reply

 2. Sofia Eriksson

  mars 14, 2014 at 17:39

  Jag ville bara göra ett inlägg och säga att jag läser allt du skriver och får massa bra inspiration! Trevlig helg! /Sofia

  Reply

  • Niclas Vestlund

   mars 14, 2014 at 21:10

   Tack Sofia för de fina orden! Hoppas du också får en trevlig helg!

   Reply

 3. Blogga | IKT i skolan

  april 9, 2015 at 10:54

  […] Ett blogg-verktyg, som inte innehåller så mycket reklam, och som din lärare genom en ansökan till webbstjärnan kan få helt utan reklam, är WordPress. Läs mer om hur man bygger en blogg med hjälp av WordPress hos Sfipaddan här. […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Prenumerera på Sfipaddan via Email

Skriv in din e-postadress i fältet nedan för att prenumerera på Sfipaddan och få notiser när nya inlägg görs via e-post.

Gör som 573 andra, prenumerera du med.

Följ Sfipaddan på Twitter

Flipped Classroom – det omvända arbetssättet