Skapa elevblogg del två: Wordpress? & skapa en Wordpress-blogg
Elevblogg, SFI, Wordpress
Skapa elevblogg del två: WordPress? & skapa en WordPress-blogg

Skapa elevblogg del två: WordPress? & skapa en WordPress-blogg

Wordpress_logo

Läs gärna del ett först: Skapa elevblogg del ett: introduktion till serien.

Vad är WordPress?

WordPress är ett publiceringsverktyg även kallat Content Management System (CMS), dvs ett “program” som gör att du kan skapa en hemsida eller blogg och designa, ändra samt uppdatatera den- utan att kunna någonting om att koda hemsidor (du behöver ingen kunskap för basinställningar och funktionallitet men för att göra lite mer avancerade saker kan det krävas lite kodningskunskaper). WordPress är väldigt populärt just nu och är en av världens mest använda bloggmotorer. Det är inte bara det bästa och mest lättanvändna publiseringsverktyget som finns, det är också helt gatis att installera och använda.

Vad är skillnaden på WordPress.com och WordPress.org?

Det finns två varianter av WordPress den ena är WordPress.org som ger lite mer frihet men du köpa ett eget domänamn (exempelvis sfipaddan.se) och använda dig av ett webbhotell (ett webbhotell är en tjänst som möjliggör för den som inte vill upprätthålla en egen offentlig webbserver att publisera på internet). WordPress.com är däremot gratis och är ett bra alternativ om du inte har några erfarenhet av en egen hemsida eller blogg tidigare. Du får en fin och lätthanterlig blogg och det går väldigt fort att komma igång. Man skulle kunna beskriva skillnaden på .org och .com genom att dra en paralell till Android (Google) och iOS (Apple). Android ger lite mer frihet och du har möjlighet att göra lite mer saker men är inte lika användarvänligt och enkelt i min mening för en nybörjare. iOS däremot är väldigt användarvänligt och det är svårt att trycka fel eller förstöra något i inställningarna. Dessutom är .com gratis medan .org kräver en viss investering som kostnaden för domännamn och webbhotell. Vid ett skapande av en .com adress blir dock länken till din blogg exempelvis sfipaddan.wordpresss.com och vid .org slipper du .wordpress.com (sfipaddan.se). Jag kommer enbart att fokusera på wordpress.com men svarar gärna på frågor om ni använder wordpress.org varianten.

Fördelar med WordPress.com

  • Det är gratis
  • Det är enkelt att installera och använda
  • Det är enkelt att ändra layout/design med hjälp av tusentals gratis teman. (kommer ta upp vad teman är längre fram i serien)
  • Det är eneklet att bygga ut funktionaliteten med hjälp av gratis plugins (kommer ta upp vad plugins är längre fram i serien)
  • Väldigt många använder redan WordPress vilket gör att det är lätt att söka hjälp men även få hjälp. Finns massvis med infromation på nätet.
  • Du kan logga in på din blogg/hemsida med använvändarnamn och lösenord från vilken dator som helst med internetuppkoppling.
  • Det går även att blogga från iPad! Mer om det senare.
  • Mängder med fördelar utöver dessa ovan som ni kommer att se längre fram i serien.

Hur skapar jag en WordPress-blogg?

Jag tänke först göra en egen liten video men pga tidsbrist(är ju med i utmaningen #blogg100 dvs måste skriva ett inlägg varje dag i 100 dagar) och att det redan finns väldigt många bra videoklipp väljer jag att använda mig av ett av dessa.

Instruktioner för att skapa en blogg på WordPress.com

Om ni inte väljer att se videoklippet är här två skärmdumpar som visar hur enkelt det är att skapa en wordpressblogg.

Wordpress
Fyll i mail,användarnamn, önskat lösenord och adress till bloggen (bloggens namn kommer senare bli Namn.wordpress.com)

wordpress2

Välj gratisalternativet “Skapa blogg”.

Om du inte redan har en blogg kan du enkelt skapa en här ——–> http://sv.wordpress.com/

I nästa del av denna serie kommer jag att gå igenom grundinställningar och hur ni väljer tema(design/layout) på er elevblogg/blogg. Har ni några frågor på detta inlägg ställ dessa i kommentarerna så ska jag försöka svara på dessa efter bästa förmåga.

Del tre finner ni här: Skapa elevblogg del tre: Välja rätt tema & grundinställningar

Share this Story

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Prenumerera på Sfipaddan via Email

Skriv in din e-postadress i fältet nedan för att prenumerera på Sfipaddan och få notiser när nya inlägg görs via e-post.

Gör som 573 andra, prenumerera du med.

Följ Sfipaddan på Twitter

Flipped Classroom – det omvända arbetssättet