Vad är Dropbox?
Dropbox är en tjänst för att spara och dela filer i molnet. Att det är en molntjänst betyder att du har åtkomst till ditt material vart du än befinner dig, det enda du behöver är en dator, surfplatta eller mobil med internetuppkoppling. Gratisversionen har ett lagringsutrymme på 2 GB men det går att få upp till 16 GB om man får sina vänner/kollegor att också skapa ett Dropboxkonto. Nedan är två svenska videoklipp på hur Dropbox fungerar men om ni vill ha ytterligare tips är det bara att söka på YouTube efter dropbox tutorials.
Dropbox guide på svenska
Smarta tips hur du kan använda Dropbox (obs iOS 6)
Hur du kan använda en elevDropbox på SFI
Dropbox är ett fantastiskt verktyg när det gäller att individanpassa på SFI och då gäller det framförallt hörövningar. Eleverna har möjligheter att enskilt lyssna på ljudfiler i sin egen takt och gå tillbaka om de vill höra ytterligare en gång på ljudfilen. Rent hypotetiskt skulle det vara möjligt att lägga in hörövningar från olika läromedel på elevdropboxen men jag vet inte hur det ligger till juridiskt.
- Skapa en Dropbox som är enbart till för eleverna
- Lägg in inspelade eller andra ljudfiler (tips är att strukturera det så att eleverna självständigt kan välja rätt ljudfil)
- Installera Dropbox på alla eleviPads och fyll i inloggningsuppgifterna (glöm ej att stänga av den automatiska uppladdningen av bilder)
Det finns flera appar för att skapa/spela in egna ljudfiler i AppStore men jag kan rekommendera DropVox (kostar 15kr). Direkt efter inspelningen laddas ljudfilen automatiskt upp till ansluten Dropbox (OBS DropVox finns enbart till iPhone så glöm ej att ändra i fliken till iPhone-version vid en nedladdning i AppStore).
Kort klipp om DropVox
Direktlänk till DropVox och DropBox i AppStore
Förslag på arbetssätt med en elevDropbox
- Spela in en eller flera texter med avslutande frågor i DropVox på din iPad.
- Överför filen på en PC/Mac från din Dropbox till elevDropboxen och byt ljudfilens namn till något lämpligt.
- Instruera eleverna att öppna Dropbox och lyssna på din inspelning och svara på tillhörande frågor.
Detta är bara ett exempel, det går att vara väldigt kreativ och skapa flera inspelningar som är individ eller nivåanpassade. Dessutom OM det är juridiskt möjligt lägga in olika hörövningar från läromedel och låta eleven lyssna i egen takt med boken framför sig. Möjligheten att kunna spola tillbaka och lyssna om flera gånger på samma ljudfil gör arbetssättet väldigt individanpassat.
Detta arbetssätt var väldigt uppskattat av eleverna i det iPadprojekt jag var delaktig i.
Leave a Reply