Vad eleverna tycker om iPads på SFI?
SFI, Undersökning
Vad eleverna tycker om iPads på SFI?

Vad eleverna tycker om iPads på SFI?

Vad anser då eleverna om iPads på SFI?

Jag har tidigare publicerat ett inlägg Vad tycker eleverna om iPads på SFI” på projektbloggen för projektet jag ansvarade för. Inlägget redovisade en enkätundersökning över vad eleverna tyckte om iPads i SFI-undervisningen.  Jag tänkte nu göra ett lite mer utförligt inlägg om undersökningen och dess resultat.  Enkäten bestod av tre “smilegubbar” med tillhörande beskrivande text inte bra, mellan/sådär och bra.

Undersökning

Nyckelord från svaren på frågan “Varför” i enkäten. Orden som användes mest förstoras. (Om ni vill veta hur ni skapar ordmoln läs gära detta inlägg: Hur skapar man ett ordmoln?)

Nyckelord enkäten

Den inledande frågeställningen var som sagt “Vad tycker du om iPads på SFI?”. Eleverna fick även möjlighet att motivera sitt val av “smilegubbe” genom att besvara den öppna frågan “Varför?”.  2013-11-28 18.50.06

Enkäten var helt anonym och genomfördes på 154  elever från A till D nivå. Resultatet av elevenkäten var följande:

Vad tycker du om iPads på SFI?

Högst andel positiva röster var från A-grupperna (28 elever) där 96,5 % av de tillfrågade ansåg att iPads var bra på SFI. En orsak till detta kan vara att det finns fler lämpliga appar för studerande på A-nivå. Högst antal negativa röster var från C-grupperna (35 elever) där 8,5 % ansåg att iPads inte var bra på SFI. Nedan följer lite mer detaljerat resultat från de olika grupperna.

Vad eleverna tycker om iPads på SFI

Vad eleverna tycker om iPads på SFI

Vad eleverna tycker om iPads på SFI

Vad tycker du om iPads på SFI?

Vad eleverna tycker om iPads på SFI

Övriga reflektioner från eleverna om iPads i undervisningen

Pedagogernas samlade reflektioner (sammanställda genom en pedagogenkät) över hur eleverna har upplevt insatsen är att eleverna varit positiva, glada, nyfikna och motiverade. Dessutom har eleverna varit mycket tacksamma över möjligheten och visat ett stort engagemang då ipads använts i klassrummet. Elevernas digitala kompetens har ökat från att inte veta vad en iPad är till att förstå iPadsens grundläggande funktioner. Flertalet elever har även valt att installera samma applikationer som använts i undervisningen på sina egna surfplattor/smarttelefoner för att för att träna svenska på egen hand. Pedagogernas reflektioner styrks av elevenkäten som visade att nästan alla elever ansåg att användningen av iPads på SFI var bra. I den öppna delen av elevundersökningen uttryckte eleverna att de ville använda iPads ännu mer vilket är ett bevis på att iPadsen är ett uppskattat komplement/hjälpmedel i undervisningen.

Jag-tycker-om-ipad-r-bra

Om ni vill genomföra en liknande enkätundersökning bifogar jag en länk till enkäten här: https://www.dropbox.com/s/cm68v7o19cmeufi/Vad%20tycker%20du%20om%20iPads%20p%C3%A5%20SFI.pdf

Uppdatering: Jag har fått in ytterligare enkätsvar ni kan läsa om här nedanför. (Tryck på bilden för att komma till inlägget)

Enkätundersökning SFI

Share this Story

Related Posts

2 Comments

 1. Helena

  februari 23, 2014 at 12:13

  Uppskattar verkligen din blogg! Tack för alla bra tips! Ska se om jag kan genomföra enkäten hos oss också. Bas-projektet har ca 45 elever på A-nivån.

  Reply

  • Niclas Vestlund

   februari 23, 2014 at 12:16

   Tack så mycket för de fina orden! 🙂 Vad kul! redovisa gärna svaren från enkäten här så lägger jag till dem i inlägget.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Prenumerera på Sfipaddan via Email

Skriv in din e-postadress i fältet nedan för att prenumerera på Sfipaddan och få notiser när nya inlägg görs via e-post.

Gör som 1 153 andra, prenumerera du med.

Följ Sfipaddan på Twitter

Pinterest

Flipped Classroom – det omvända arbetssättet

Facebook

Twitter

Google Plus

Follow Me on Pinterest
 • Nio appar för att lära sig svenska

  Pinned: 23 Feb 2015
 • Sfichatt: ett nytt och annorlunda lärarrum!

  Pinned: 15 Feb 2015
 • Sfipaddan.se behöver din hjälp!

  Pinned: 6 Oct 2014
 • Sfipodd: gratis poddradiotjänst för sfi-studerande + intervju med projektledaren Olga Carlberg.

  Pinned: 14 Sep 2014
 • I detta inlägg presenterar jag ett urplock av de sfi-bloggar som finns ute på nätet (de flesta har jag hittat i olika Facebook-grupper). Det har blivit populärt att ha en klassblogg för att publicera all möjlig information till sina elever. Har du planer på att starta en egen blogg för er klass? Då kan detta inlägg vara bra, för att se hur andra byggt upp sina bloggar för att få idéer eller inspiration.

  Pinned: 4 Sep 2014
 • Två gratisverktyg för skärmdumpar och filmer

  Pinned: 13 Aug 2014
 • I det femte avsnittet av Sfi-podden med livshistorier berättar Moe Asraei sin historia. Moe är 29 år, han flyttade från England när han var 10 år och har sedan dessa bott i bland annat Dubai och Iran. Nu bor han i Sverige dit kärleken förde honom. Moe berättar om sina erfarenheter av att bo, resa, arbeta och studera i olika länder.

  Pinned: 9 Jun 2014
 • Tidigare har det största fokuset varit på appar som går att använda i undervisningen. Detta inlägg är mer inriktat på vilka appar pedagoger kan använda för att förenkla eller utveckla undervisningen. Jag har tidigare satt ihop detta paket till kunskapsplattan.se, så ni hittar även paketet där. Självklart finns det ännu fler användbara appar som pedagoger kan använda men med dessa nio bör ni kunna göra det mesta med era iPads som filmklipp, dokument, presentera,lagra filer osv.

  Pinned: 24 May 2014
 • Prenumerera på Sfipaddans nyhetsbrev!

  Pinned: 20 May 2014
 • Josefin Barkelius

  Pinned: 17 May 2014